Полицията в Турция разби български канал за трафик на органи

Петима души бяха арестувани, след като полицията в Турция разкри канал за трафик на органи в Истанбул. Каналът бил създаден от български граждани и донори, които използвали болница в Истанбул за дейността си, пише турското издание Daily Sabah, цитиран от Фокус. Българската полиция уведомила турските си колеги за организирана престъпна група, която използвала фалшиви документи и осъществявала дейността си в частна болница в Истанбул, в която се извършвали нелегални трансплантации на органи. Разследването на турските власти ги довело до 55-годишна турска гражданка, която работела в болницата в Истанбул. Лечебното заведение разполага със своя клиника и в София, и жената била обвинена в това, че откривала нуждаещи се от органи пациенти в българската столица, и уреждала трансплантации за тях в Истанбул. Органите идвали от неизвестни донори. Съгласно турското законодателство, всяка трансплантация от донор, който не е роднина на реципиента, трябва да бъде прегледана от медицинските комисии в страната. Заподозряната е обвинена и в подправянето на документите за процедурата, за да изглежда сякаш реципиентите и донорите са роднини. Тя е била арестувана още на 1 февруари в болницата в Истанбул, докато се опитвала да изготви документи за нова трансплантация. Трима други заподозрени, български граждани, също са били задържани, докато се опитвали да напуснат Турция и да влязат в България. Съпругът на първата заподозряна също е задържан за съучастничество, а един от предполагаемите донори е напуснал Турция и е избегнал арест. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 42
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 45
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 107
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 104
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 83
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.