Спецсъдът оправда Гриша Ганчев и сина му за захарната афера

Специализираният наказателен съд (СНС) оправда бизнесмена Гриша Ганчев по т.нар. "захарна афера", делото по която се проточи над 5 години на първа инстанция. Оправдани бяха още деветима подсъдими, между които и синът му Данаил Ганчев. Единственият осъден е правнукът на писателят Димитър Талев - Милко Талев, който получи 3-годишна условна присъда. Собственикът "Литекс Комерс" и на футболния клуб "ЦСКА-София" беше пратен на съд през 2015 г. за неплатени данъци за 711 580,56 лева, което ставало чрез продажба на захар без фактури, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Според прокуратурата за продажбите били извършвани чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд Комерс" АД и "Лозев" ЕООД, припомня "Лекс". Ганчев беше обвинен, че ръководи престъпна група и склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да извършат данъчните престъпления. Срещу него беше повдигнато и обвинение за закана с убийство към бившия шеф на НАП Красимир Стефанов, по което днес също беше оправдан. "Ще го изкормя, ще го удуша със собствените му черва", били думите на бизнесмена, но те не били изречени пред Стефанов, а му били предадени от друг човек, се твърдеше в обвинителния акт. Самият Стефанов след това няколко пъти отрече да се е почувствал заплашен и отказа да стане страна по делото. Данаил Ганчев, Милко Димитров и Емилия Станоева са изпълнителни директори на "Литекс Комерс" и бяха обвинени за участие в групата като извършители на данъчните престъпления. Обвинения за помагачи в престъпната дейност бяха повдигнати срещу Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на "Литекс Комерс" АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева За участие в групата беше обвинен и Тодор Симеонов. Разследването започна още през пролетта на 2012 г., когато синът на Ганчев и още няколко души бяха арестувани, но в следващите две години така и не стигна до съд. Обвинителен акт беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото или да бъде прекратено, или да влезе в съда. Днешната оправдателна присъда не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Апелативния специализиран наказателен съд. Още преди да приключи първото дело, Специализираната прокуратура прати Ганчев на съд по второ дело, в което е обвинен за лидер на още една престъпна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар. По него той е подсъдим с Илия Терзиев от Съвета на директорите на "Литекс Комерс", управителя на захарния завод "Българска захар 2002" Ангел Гаргаджиев и Диляна Радулова. Първоначално делото беше върнато на прокуратурата, но в края на миналата година спецсъдът отхвърли искането на защитата за поредно прекратяване. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 200
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 186
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 192
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 478
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 448
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.