« април 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Парламентът одобри ново разузнавателно звено срещу терористични хибридни атаки

С 93 гласа "за", 19 "против" и 25 въздържали депутатите приеха на първо четене предложения от ГЕРБ законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавната агенция разузнаване (ДАР). В мотивите на вносителите се посочва, че с предложения проект се допълват разузнавателните дейности на ДАР по отношение на хибридните атаки и асиметричните рискове и заплахи, предаде БТА. В преходните и заключителни разпоредби са предвидени изменения и допълнения в други закони. Със Закона за противодействие на тероризма се предлага да се създаде междуведомствено контратерористично звено, в което да участват органи и структури на Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, Държавна агенция "Национална сигурност", Държавна агенция "Разузнаване", служба "Военна информация" при Министерството на отбраната и Агенция "Митници" при Министерството на финансите. Според вносителите междуведомственото контратерористично звено не дублира дейности на съществуващи контратерористични органи и не получава допълнителни правомощия. С предложеното допълнение в Закона за движение по пътищата се дава право за ползване на специален режим на структури на ДАР и на служба "Военна информация" с цел да се обезпечи сигурността при транспортиране на оперативни пратки. Иван Иванов от БСП за България коментира, че от левицата няма да подкрепят този законопроект. Той посочи, че законопроектът минава по "бърза писта", тъй като е предложен от народни представители, вместо от Министерски съвет. От БСП отново обърнаха внимание на мнозинството от ГЕРБ, че с преходни и заключителни разпоредби се променят редица други закони. Иванов попита вносителите - Димитър Лазаров, Пламен Нунев и Красимир Ципов - дали има необходимост да бъде закрито военното разузнаване. Лазаров отговори, че най-малкото може да се каже, че законопроектът минава по "бърза писта" и коментира, че явно целта на колегите му от БСП е да "всяват смут в службите". Таско Ерменков от левицата заяви от трибуната, че не би желал притесненията, които изразява БСП по отношение на предлаганите от мнозинството законопроекти, да бъдат квалифицирани като внушение. Според него се създава впечатление, че промените касаят кадрови решения, които са нарочени. Той попита защо звеното за контрарузнаване е в ДАР, а не е в ДАНС? "Става въпрос за създаване на нови звена. Би могъл МС да бъде вносител. Или има нещо, което много бързо трябва да бъде решено кадрово", коментира депутатът. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Богослуженията в Гърция ще бъдат при закрити врата за миряните

  • 07 Апр 2020
  • 22
Всички религиозни обекти в Гърция ще бъдат затворени за посетители, като се разрешава литургиите да се провеждат при затворени врати. Мярката ще бъде в сила за периода 12-20 април, съобщи МИА.

Пакети с храна ще получат най - нуждаещите се от общинския социален фонд COVID-19

  • 06 Апр 2020
  • 194
Пакети с най-необходимите хранителни продукти, в размер на 60 лв., 100 лв. и 130 лв. в зависимост от числеността на семейството, ще получат най-нуждаещите се в Бургас. Средствата са осигурени от новосформирания общински социален фонд COVID-19.

Парламентът актуализира бюджета на ново извънредно заседание

  • 06 Апр 2020
  • 205
Актуализацията на бюджета ще бъде разгледана на второ четене в пленарната зала, чиято цел е да смекчи удара върху икономиката ни от кризата с COVID-19. Новият вариант на финансовата рамка е изчислен при сценарий за свиване на икономиката с 3% и отваряне на дефицит от 3,5 млрд. лв.

236 142 са безработните, за да няма струпвания препоръчват онлайн

  • 06 Апр 2020
  • 188
7178 безработни са се регистрирали в Бюрата по труда само в петък. 5075 казват, че пряко или косвено това се дължи на кризата с коронавируса. Това заяви в сутрешния блок на БНТ главният директор на Главна дирекция "Услуги по заетостта" Кремена Калчева.

Пролетта се завръща с температури до 23 градуса в края на седмицата

  • 06 Апр 2020
  • 213
Пролетта се завръща. От днес вече няма да вали никъде в страната, но по-чувствително затопляне ще настъпи в средата на седмицата. Днес над Северна България ще бъде слънчево. Повече облаци ще има над южната половина на страната, но и там ще остане почти без валежи.