« юли 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Парламентът одобри ново разузнавателно звено срещу терористични хибридни атаки

С 93 гласа "за", 19 "против" и 25 въздържали депутатите приеха на първо четене предложения от ГЕРБ законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавната агенция разузнаване (ДАР). В мотивите на вносителите се посочва, че с предложения проект се допълват разузнавателните дейности на ДАР по отношение на хибридните атаки и асиметричните рискове и заплахи, предаде БТА. В преходните и заключителни разпоредби са предвидени изменения и допълнения в други закони. Със Закона за противодействие на тероризма се предлага да се създаде междуведомствено контратерористично звено, в което да участват органи и структури на Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, Държавна агенция "Национална сигурност", Държавна агенция "Разузнаване", служба "Военна информация" при Министерството на отбраната и Агенция "Митници" при Министерството на финансите. Според вносителите междуведомственото контратерористично звено не дублира дейности на съществуващи контратерористични органи и не получава допълнителни правомощия. С предложеното допълнение в Закона за движение по пътищата се дава право за ползване на специален режим на структури на ДАР и на служба "Военна информация" с цел да се обезпечи сигурността при транспортиране на оперативни пратки. Иван Иванов от БСП за България коментира, че от левицата няма да подкрепят този законопроект. Той посочи, че законопроектът минава по "бърза писта", тъй като е предложен от народни представители, вместо от Министерски съвет. От БСП отново обърнаха внимание на мнозинството от ГЕРБ, че с преходни и заключителни разпоредби се променят редица други закони. Иванов попита вносителите - Димитър Лазаров, Пламен Нунев и Красимир Ципов - дали има необходимост да бъде закрито военното разузнаване. Лазаров отговори, че най-малкото може да се каже, че законопроектът минава по "бърза писта" и коментира, че явно целта на колегите му от БСП е да "всяват смут в службите". Таско Ерменков от левицата заяви от трибуната, че не би желал притесненията, които изразява БСП по отношение на предлаганите от мнозинството законопроекти, да бъдат квалифицирани като внушение. Според него се създава впечатление, че промените касаят кадрови решения, които са нарочени. Той попита защо звеното за контрарузнаване е в ДАР, а не е в ДАНС? "Става въпрос за създаване на нови звена. Би могъл МС да бъде вносител. Или има нещо, което много бързо трябва да бъде решено кадрово", коментира депутатът. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината ремонтира покрива на къщата на Духтев в Морската градина

  • 05 Юли 2020
  • 157
Община Бургас възстановява чрез новото си звено за спешни малки ремонти покрива на къщата на Духтев в Морската градина.

Прокурор от ВКП е арестуван за хулиганство и обида в болница

  • 05 Юли 2020
  • 144
Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност прокурор от Върховна касационна прокуратура заради хулигански действия.

Божков се закани на Борисов и Горанов с тайнствен ключов свидетел

  • 05 Юли 2020
  • 153
Намиращият се в Дубай бизнесмен Васил Божков се закани на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов с тайнствен ключов свидетел, "когото не могат да накарат да замълчи".

Рапърът Кание Уест ще се кандидатира за президент на САЩ

  • 05 Юли 2020
  • 138
Рапърът Кание Уест обяви в "Туитър", че ще се кандидатира за президент на САЩ на предстоящите избори, предаде ДПА.

Изловиха десетки нелегални мигранти край Любимец

  • 05 Юли 2020
  • 147
Повече от 50 нелегални мигранти, влезли на територията на България и превозвани в два микробуса, са задържани при специализирана акция късно снощи край Любимец, предаде БГНЕС.