Затварят джамиите за Рамазана, молитвите ще са по интернет

Свещеният месец Рамазан започва днес за мюсюлманите, които ще празнуват Рамазан байрам - на 23, 24 и 25 май. Както и за останалите вероизповедания, той също ще е под блокада. Главното мюфтийство издаде заповед към всички свои служители, с която се затварят храмовете. Заради COVID-19, месецът на пост през деня и празнуване и молитви след залез ще изглежда различно - правилата за социално дистанциране не предполага големи събирания или поне ги ограничава. "Затова се препоръчва събиранията да се ограничат само до тесен семеен кръг или най-добре хората да се хранят сами. Т.нар. ифтар - или раздаването на храни, ще бъдат пакетирани, с възможност за дезинфекция на пакетите и да се раздават само на крайно нуждаещите се. За което ние, разбира се, благодарим", заяви ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Самите молитви ще се предават по интернет. По думите му, тъй като има нота от МВнР, че се готвят големи пътувания от Турция с редовни линии, от Националния оперативен щаб ще призоват МЗ и МВнР да вземат отношение, за да се преустановят пътуванията в този период. "Турция се намира в изключително тежко състояние по отношение на заболяването", допълни Мутафчийски. Министърът на външните работи Екатерина Захариева пък призова българските мюсюлмани да не пътуват до Турция за Рамазан. Пред Нова телевизия тя подчерта, че в Турция пристигащите от страни с коронавирус се поставят под карантина не в домовете си, а в изолирани помещения. Когато се върнат в България, пътувалите отново ще трябва да изкарат 14-дневна карантина, напомни правилата тя. "Ако си мислят, че ще се приберат и ще могат да се разхождат, това няма да се случи. Контролът е изключително стриктен. В Турция е същото. Самата Турция дали ще ги приеме? Те имат карантина, която по моя информация преминава в изолирани места, а не в домовете", предупреди външният министър. През миналия месец Главното мюфтийство след заседание на комисията по правно-религиозните въпроси на Висшия мюсюлмански съвет обяви, че молитвите, в това число и петъчната молитва за мюсюлманите в България, които се извършват в храм, не са задължителни, а нежелателни във време на извънредно положение заради риска от разпространение на коронавирус. Препоръката бе вярващите да практикуват религиозните тайнства у дома. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 2
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 19
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.

Криминалисти на ОДМВР-Разград задържаха извършители на кражби от активни трасета в мрежата на телекомуникационна компания

  • 28 Мар 2024
  • 14
рестът е осъществен с активното съдействие на ОДМВР-Търговище и Шумен под ръководството на ГДНП

В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ДЕЙСТВА НАЙ- СЪВРЕМЕННАТА СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

  • 28 Мар 2024
  • 73
Kметът на Несебър Николай Димитров, директорът на Областна дирекция на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов и главен инспектор Коста Кирязов, началник на РУ Несебър представиха надградената и разширена мрежа за видеонаблюдение на територията на общината.

Близо 36 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

  • 28 Мар 2024
  • 84
Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец - от началото на март до момента. Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега вписаните в него са почти 36 000 души.