« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Срокът за плащане на сметките за ток се удължава от 20 до 30 дни

Финансовата система на енергетиката е стабилна и в резултат на това с моя заповед от днес, срокът за плащане на сметките от битови потребители се удължава от 20 на 30 дни. Това заяви на брифинг пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя припомни, че от началото на извънредното положение срокът за плащане на битовите сметки беше удължен от 10 на 20 дни. Анализът е показал, че приблизително 70 процента от сметките на битовите потребители са платени в рамките на срока, без да е налице забавяне. От тях 26 процента са плащанията, които хората са направили в рамките в удвоения срок. "Това показва, че тази мярка наистина работи и дава ефект", изтъкна Петкова. И добави, че за този период са подписани над 10 700 индивидуални споразумения с битови потребители, които са свързани с разсрочвания на техни плащания. Всичките електроразпределителни предприятия на база на тази събираемост на сметките на битовите потребители са извършвали почти на 100 процента всички свои плащания към Националната електрическа компания (НЕК), която от своя страна е разплатила своите задължения към производителите на електрическа енергия, каза още министърът. По думите й финансовата система на енергетиката е стабилна. Битови потребители, на които е спряно захранването с електроенергия поради неплащане, няма, категорична бе Петкова. "Благодаря на хората, които са коректни в този моменти на колегите от електроразпраделителните предприятия, които проявяват необходимото разбиране, необходимата гъвкавост и по отношение на възможностите за плащане и по отношение на сроковете, свързани с тези удължени периоди за разсрочване на вземанията на клиентите", каза още Петкова. "Основната ни задача в този момент е да се запази животът и здравето на хората. Продължават много сериозно да се спазват всички мерки и указания, които Националния оперативен щаб дава по отношение на центровете за обслужване на клиенти и на газоразпределителните дружества от гледна точка на хигиенни изисквания, от гледна точка на изисквания за дистанция. Всички центрове са снабдени с необходимите предпазни средства, така че хората трябва да бъдат спокойни, че тяхното здраве и безопасността им е гарантирана. Аз бих си позволила да призова да се възползваме от възможностите, които дават и електроразпределителните предприятия, топлофикационните и газопразпределителните дружества и да се търси възоможност за безкасови плащания", изтъкна Петкова. Тя увери, че НЕК, на база мерките на правителството и направеното през годините, стабилизира своето финансово състояние и към настоящия момент бележи положителен резултат от 13 млн. лева. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 221
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 258
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 202
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 253
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 221
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.