« юни 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Заведенията няма да се справят само с 30% отворена площ

С отварянето на заведенията с местата на открито трябваше да се изчака още седмица, десетина дни. Това каза пред БНР Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРТ). Според него ресторантьорският бизнес е готов да работи, но "предизвикателствата са много големи". Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде на 3 май заповед, с която допуска посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, при спазване на определени (описани в заповедта) противоепидемични мерки. В същото време Димитров каза, че при отваряне на около 30% от площта на обекта, при това само отвън, браншът много трудно ще се справи. Един обект с капацитет от 100 места при сегашния режим на ограничения би работил с около 30 на сто от обема си, при продължаващи разходи като средства за заплати и осигуровки, наеми, текущи разходи. Градините са зависими и от атмосферата, а май е лабилен и дъждовен месец, отбеляза Димитров. Зам.-председателят на БХРТ смята, че този сектор няма да мине "без помощта на държавата", защото е бил 100% засегнат и блокиран по време на кризата с Covid-19. При свито потребление и очертаваща се неплатежоспособност на населението е нереалистична прогнозата да скочат цените в заведенията, това би било "равносилно на убийство", коментира Атанас Димитров. Той все пак не изключи покачващите се цени на някои хранителни стоки да се отразят, макар и минимално, на цените в кафенетата и ресторантите. Дори да омаловажим всички тези проблеми, има несигурност у хората и много голяма отговорност да ги предпазим от този тип зараза, заяви още Атанас Димитров. "Това е психоза. Хората са притеснени за здравето си, ограничават пътуванията си, ограничават почивките си", отбеляза той. Димитров припомни, че много от хората сега са без работа или в неплатен отпуск и разполагат с ограничени ресурси. Една от ползите от частичното отваряне на заведенията според Димитров е в това, че то би повлияло най-вече на психологическата нагласа на хората за завръщане към нормалния ритъм на живот. Плащанията с карти Картовата система за разплащания е по-развита в други страни. В настоящия момент много заведения у нас не разполагат с постерминали за плащане с карта, затова от персонала и клиентите ще се изисква по-честа дезинфекция на ръцете, за да се минимизират рисковете от честото докосване на банкноти и монети, каза още Атанас Димитров. Зам.-председателят на БХРТ апелира за намаляване на ДДС в туризма. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Започна саниране на старата детска градина в квартал Сарафово

  • 05 Юни 2020
  • 37
Започнаха ремонтните дейности по саниране на сградата на стария корпус на детската градина в бургаския квартал Сарафово. Кметът Димитър Николов посети детското заведение, за да види на място изпълнението на строителните работи.

Кандидат-студентите ще подават документи онлайн и на място - в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  • 05 Юни 2020
  • 65
На 8 юни започва официално кандидат-студентската кампания в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. Желаещите да се обучават в най-голямото държавно висше училище в Югоизточна България ще могат да подават документи от 8 юни до 10 юли.

Над 100 нови улици в община Бургас ще получат имена

  • 05 Юни 2020
  • 42
Над 100 нови улици в различни квартали на община Бургас ще бъдат именувани за първи път. Близо половината от тях са в кв. "Крайморие" - 48 броя. Причините за именуването на улиците са влезли в сила подробни устройствени планове и създаване на нови лични и фирмени административни адреси.

Топъл вятър пак носи пясък от Сахара

  • 05 Юни 2020
  • 63
Температурите днес ще се повишат с още няколко градуса след започналото затопляне вчера. Ще е ветровито, в 13 области е обявен жълт предупредителен код, но вятърът ще е южен и топъл. Той обаче отново ще донесе пясък от Сахара.

Край на брифингите за Covid-19

  • 04 Юни 2020
  • 194
Не искам да си приписвам заслуги, но ние направихме чудо. Никой друг колега не успя да го направи в света. Избегнахме това, което се случи по света - с дисциплина. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов.