« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Заведенията няма да се справят само с 30% отворена площ

С отварянето на заведенията с местата на открито трябваше да се изчака още седмица, десетина дни. Това каза пред БНР Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРТ). Според него ресторантьорският бизнес е готов да работи, но "предизвикателствата са много големи". Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде на 3 май заповед, с която допуска посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, при спазване на определени (описани в заповедта) противоепидемични мерки. В същото време Димитров каза, че при отваряне на около 30% от площта на обекта, при това само отвън, браншът много трудно ще се справи. Един обект с капацитет от 100 места при сегашния режим на ограничения би работил с около 30 на сто от обема си, при продължаващи разходи като средства за заплати и осигуровки, наеми, текущи разходи. Градините са зависими и от атмосферата, а май е лабилен и дъждовен месец, отбеляза Димитров. Зам.-председателят на БХРТ смята, че този сектор няма да мине "без помощта на държавата", защото е бил 100% засегнат и блокиран по време на кризата с Covid-19. При свито потребление и очертаваща се неплатежоспособност на населението е нереалистична прогнозата да скочат цените в заведенията, това би било "равносилно на убийство", коментира Атанас Димитров. Той все пак не изключи покачващите се цени на някои хранителни стоки да се отразят, макар и минимално, на цените в кафенетата и ресторантите. Дори да омаловажим всички тези проблеми, има несигурност у хората и много голяма отговорност да ги предпазим от този тип зараза, заяви още Атанас Димитров. "Това е психоза. Хората са притеснени за здравето си, ограничават пътуванията си, ограничават почивките си", отбеляза той. Димитров припомни, че много от хората сега са без работа или в неплатен отпуск и разполагат с ограничени ресурси. Една от ползите от частичното отваряне на заведенията според Димитров е в това, че то би повлияло най-вече на психологическата нагласа на хората за завръщане към нормалния ритъм на живот. Плащанията с карти Картовата система за разплащания е по-развита в други страни. В настоящия момент много заведения у нас не разполагат с постерминали за плащане с карта, затова от персонала и клиентите ще се изисква по-честа дезинфекция на ръцете, за да се минимизират рисковете от честото докосване на банкноти и монети, каза още Атанас Димитров. Зам.-председателят на БХРТ апелира за намаляване на ДДС в туризма. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 267
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 325
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 245
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 314
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 272
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.