« юли 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Премиерът Бойко Борисов: Русия, САЩ и Франция участват за АЕЦ "Белене", но "Росатом" е с водеща роля

Според написаното, трите компании - руската, френската и американската, ще участват заедно в процедурата за избор на стратегически инвеститор за "Белене". Но условието е "Росатом" да стане стратегически партньор, а General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация. Framatome SAS пък ще е партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала, става ясно от обяснението на Борисов.По-рано "Росатом", Framatome SAS и General Electric влязоха в краткия списък от пет кандидати за осъществяването на проекта АЕЦ "Белене", заедно с Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro &Nuclear Power Corporation - KHNP). "Росатом" вече успешно си сътрудничи с Framatome SAS и General Electric по международни проекти като АЕЦ "Пакш 2" в Унгария и АЕЦ "Ханхикиви 1" във Финландия. С компанията General Electric сътрудничество има в рамките на проектите АЕЦ "Аккую" в Турция и АЕЦ "Дабаа" в Египет, в които съвместно предприятие на GE и "Росатом" е доставчик на оборудването за турбинния остров", посочва българският премиер. Припомняме, че специално за унгарската АЕЦ се стигна и до проблеми пот гледна точка принципи. Имаше сериозни критики, че ЕС го позволява, макар да има съмнителни практики - например заради равната конкуренция, тъй като реално Русия е монополист в проекта. Изграждането беше дадено на "Росатом" без обществена поръчка, само с директно възлагане. Общият бюджет на проекта е 12 млрд. евро, като "Росатом" взема 10 млрд. евро. Не е ясно колко ще плаща годишно Унгария – това е секретна информация, според окончателно приет закон на 6 декември. Но ЕК одобри проекта. Изричното условие за изграждане на АЕЦ "Белене" е "на пазарен принцип". Източник - Actualno.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Ателиетата ще могат да са със статут на жилища

  • 30 Юни 2022
  • 690
Ателиетата ще могат да получават статут на жилища при определяне на предназначението на сградите. За едностайните жилища вече ще се разрешава да се разполагат и на север, североизток и северозапад.

България е с най-ярко изразеното неравенство между бедни и богати в ЕС

  • 30 Юни 2022
  • 609
България е с най-ярко изразеното неравенство между бедни и богати в ЕС. „Повечето хора имат очаквания и са фокусирани основно върху проектите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), а не върху реформите, които предстоят.

Грамофонът на „Богориди“ става сцена на изкуствата утре, 1 юли

  • 30 Юни 2022
  • 620
На 1 юли край емблематичната за Бургас скулптура на ул. „Богориди“ отново ще се съберат деца и гости на града за поредната лятна артистична акция „Петъчен Грамоfon“. От 10 до 12 часа там ще се проведе Ателие за рисуване на грамофонни плочи, с ръководители Вили Колева и Валентина Кънева. Малките художници ще дадат нов живот на отчислени от фонда на библиотеката плочи, като ги превърнат в произведения на изкуството.

Най-новата песен на Стефан Диомов ще открие осмата фото изложба на композитора

  • 29 Юни 2022
  • 818
Най-новият детски хит на ВГ „Изгревчета“ – „Нека да ви кажа“, написан специално за групата от маестро Стефан Диомов, ще бъде официално представен на 1 юли, петък, от 20.30 часа на открита сцена „Охлюва“.

Бургаският музей представя резултатите от подводните разкопки при нос Чироза през 2022 г.

  • 29 Юни 2022
  • 803
На 30 юни 2022 г., четвъртък, от 11:00 ч. в Археологически музей - Бургас (бул. „Алеко Богориди“ 21), пред бургаската общественост ще бъдат представени резултатите от най-новите подводни археологически разкопки при нос Чироза, провели се в края на юни 2022 г.