Гражданско движение осъди Прокуратурата за отказ на информация

Гражданското движение обяви официално, че е успяло да осъди прокуратурата заради отказ на информация по отношение на професионалните аспекти от кариерата на сегашния главен прокурор Иван Гешев преди да стане прокурор. Става въпрос за въпроси по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Решението е окончателно. Те касаят това колко точно осъдителни присъди е успял да извоюва Гешев в съда и колко от случаите, с които се занимава, завършват със споразумения. Гражданското движение се съмнява, че има фалшифициране на професионалните успехи на Гешев – вместо 233 осъдени, както сочи официалния доклад на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС, те са в пъти по-малко. "Боец" иска информация за броя на сключените от Гешев споразумения, тъй като досега от прокуратурата не са дали такава информация. От съдебното решение става ясно, че тезата на прокуратурата да не представи специфична информация в съответствие с въпросите на "Боец" е следната: " ...за да се предостави исканата информация служебната статистическа информация, която е налична в правно информационната система на прокуратурата, следва да бъде преработена и систематизирана единствено и само във вида и параметрите, които задава заявителят. С оглед несъществуването на такава информация в правния мир, то и няма как да бъде постановен отказ за несъществуващо обстоятелство и факти". За съда обаче това не е валидно оправдание. Съдът посочва, че по правилник прокуратурата води книги и дневници, съответни на действащата номенклатура на делата. Това включва всякакви видове актове, включитено тези, за които „Боец“ иска информация. "Във всяко конкретно звено на прокуратурата се съдържат данни за всички преписки, досъдебни производства и относно цялата входяща и изходяща кореспонденция на прокуратурата, във връзка с висящи и приключили наказателни производства, като се вписват и данни относно правната квалификация на съответното престъпление, респ. текстът от НК, по който е повдигнато обвинението, респ. във връзка с който се води всяко наказателно производство. Видно е също така и че информацията за приключилите дела, съответно постановяването на осъдителни и оправдателни присъди, както и за сключените споразумения се изпраща в определен срок на съответната прокуратура, между които е и СГП, тъй като те подлежат на изпълнение. Тази информация се въвежда и в поддържаната от Прокуратурата на Р България Унифицирана информационна система. В този смисъл и не би могло да се приеме за основателно, че такава информ ация не е създадена и не се поддържа и в СГП (Софийска градска прокуратура), след като нейното създаване и поддържане е задължително. След като такава информация съществува, то и няма пречка да бъде предоставен достъп до нея на заявителя", заключва съдът. Източни к- Actualno.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 74
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 76
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 81
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 293
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 258
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас