« юли 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Гражданско движение осъди Прокуратурата за отказ на информация

Гражданското движение обяви официално, че е успяло да осъди прокуратурата заради отказ на информация по отношение на професионалните аспекти от кариерата на сегашния главен прокурор Иван Гешев преди да стане прокурор. Става въпрос за въпроси по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Решението е окончателно. Те касаят това колко точно осъдителни присъди е успял да извоюва Гешев в съда и колко от случаите, с които се занимава, завършват със споразумения. Гражданското движение се съмнява, че има фалшифициране на професионалните успехи на Гешев – вместо 233 осъдени, както сочи официалния доклад на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС, те са в пъти по-малко. "Боец" иска информация за броя на сключените от Гешев споразумения, тъй като досега от прокуратурата не са дали такава информация. От съдебното решение става ясно, че тезата на прокуратурата да не представи специфична информация в съответствие с въпросите на "Боец" е следната: " ...за да се предостави исканата информация служебната статистическа информация, която е налична в правно информационната система на прокуратурата, следва да бъде преработена и систематизирана единствено и само във вида и параметрите, които задава заявителят. С оглед несъществуването на такава информация в правния мир, то и няма как да бъде постановен отказ за несъществуващо обстоятелство и факти". За съда обаче това не е валидно оправдание. Съдът посочва, че по правилник прокуратурата води книги и дневници, съответни на действащата номенклатура на делата. Това включва всякакви видове актове, включитено тези, за които „Боец“ иска информация. "Във всяко конкретно звено на прокуратурата се съдържат данни за всички преписки, досъдебни производства и относно цялата входяща и изходяща кореспонденция на прокуратурата, във връзка с висящи и приключили наказателни производства, като се вписват и данни относно правната квалификация на съответното престъпление, респ. текстът от НК, по който е повдигнато обвинението, респ. във връзка с който се води всяко наказателно производство. Видно е също така и че информацията за приключилите дела, съответно постановяването на осъдителни и оправдателни присъди, както и за сключените споразумения се изпраща в определен срок на съответната прокуратура, между които е и СГП, тъй като те подлежат на изпълнение. Тази информация се въвежда и в поддържаната от Прокуратурата на Р България Унифицирана информационна система. В този смисъл и не би могло да се приеме за основателно, че такава информ ация не е създадена и не се поддържа и в СГП (Софийска градска прокуратура), след като нейното създаване и поддържане е задължително. След като такава информация съществува, то и няма пречка да бъде предоставен достъп до нея на заявителя", заключва съдът. Източни к- Actualno.com

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Съдът регистрира партията на Слави Трифонов

  • 14 Юли 2020
  • 179
Политическият проект на Слави Трифонов "Има такъв народ" е вписан в публичния регистър на политическите партии днес, съобщи в профила си в Туитър сценаристът Тошко Йорданов.

Огнян Стефанов: Очаквам всеки момент да бъда арестуван

  • 14 Юли 2020
  • 147
Очаквам всеки момент да бъда арестуван - пише основателят на Фрог нюз Огнян Стефанов в сайта си.

Всяко четвърто училище у нас иновативно

  • 14 Юли 2020
  • 141
Списък с 507 иновативни училища от 183 населени места, от 132 общини, от 28 области предлага образователният министър Красимир Вълчев за следващата учебна 2020/2021 г.

ЕК препоръчва офшорки и финансови измамници да са без държавна помощ

  • 14 Юли 2020
  • 145
ЕК препоръчва офшорки и финансови измамници да са без държавна помощ.

5000 лв. глоба за спрян достъп до плажове "Русалка"

  • 14 Юли 2020
  • 151
5000 лв. глоба е наложена за спрян достъп до морски плажове "Русалка", съобщи Върховната административна прокуратура.