« април 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Гражданско движение осъди Прокуратурата за отказ на информация

Гражданското движение обяви официално, че е успяло да осъди прокуратурата заради отказ на информация по отношение на професионалните аспекти от кариерата на сегашния главен прокурор Иван Гешев преди да стане прокурор. Става въпрос за въпроси по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Решението е окончателно. Те касаят това колко точно осъдителни присъди е успял да извоюва Гешев в съда и колко от случаите, с които се занимава, завършват със споразумения. Гражданското движение се съмнява, че има фалшифициране на професионалните успехи на Гешев – вместо 233 осъдени, както сочи официалния доклад на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС, те са в пъти по-малко. "Боец" иска информация за броя на сключените от Гешев споразумения, тъй като досега от прокуратурата не са дали такава информация. От съдебното решение става ясно, че тезата на прокуратурата да не представи специфична информация в съответствие с въпросите на "Боец" е следната: " ...за да се предостави исканата информация служебната статистическа информация, която е налична в правно информационната система на прокуратурата, следва да бъде преработена и систематизирана единствено и само във вида и параметрите, които задава заявителят. С оглед несъществуването на такава информация в правния мир, то и няма как да бъде постановен отказ за несъществуващо обстоятелство и факти". За съда обаче това не е валидно оправдание. Съдът посочва, че по правилник прокуратурата води книги и дневници, съответни на действащата номенклатура на делата. Това включва всякакви видове актове, включитено тези, за които „Боец“ иска информация. "Във всяко конкретно звено на прокуратурата се съдържат данни за всички преписки, досъдебни производства и относно цялата входяща и изходяща кореспонденция на прокуратурата, във връзка с висящи и приключили наказателни производства, като се вписват и данни относно правната квалификация на съответното престъпление, респ. текстът от НК, по който е повдигнато обвинението, респ. във връзка с който се води всяко наказателно производство. Видно е също така и че информацията за приключилите дела, съответно постановяването на осъдителни и оправдателни присъди, както и за сключените споразумения се изпраща в определен срок на съответната прокуратура, между които е и СГП, тъй като те подлежат на изпълнение. Тази информация се въвежда и в поддържаната от Прокуратурата на Р България Унифицирана информационна система. В този смисъл и не би могло да се приеме за основателно, че такава информ ация не е създадена и не се поддържа и в СГП (Софийска градска прокуратура), след като нейното създаване и поддържане е задължително. След като такава информация съществува, то и няма пречка да бъде предоставен достъп до нея на заявителя", заключва съдът. Източни к- Actualno.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Образователен форум дава старт на честванията за 50-годишния юбилей на Спортното училище в Бургас

  • 31 Мар 2023
  • 450
В навечерието на своя 50-годишен юбилей учениците от СУ „Юрий Гагарин“ - Бургас организират образователна конференция на тема „УЧИЛИЩЕ И СПОРТ – ЦЕЛ БЕЗ ПЛАН ОСТАВА САМО ЖЕЛАНИЕ“. Събитието ще се проведе на 5 април /сряда/ от 10 часа в зала „Георги Баев” на КЦ „Морско казино”.

Фестивалът „София филм фест на брега” откри емоционално своето 21-во издание в Бургас

  • 31 Мар 2023
  • 318
*Като на кино:Баща и син правят премиерите си в Културен дом НХК в Бургас с 40 години разлика Емоционално бе откриването на 21-вото издание на „София филм фест на брега” в Бургас.

Пускат автобусна линия за членовете на секционните избирателни комисии в нощта на изборите

  • 31 Мар 2023
  • 322
За извозване членовете на секционните избирателни комисии в изборната нощ на 2-ри срещу 3-ти април ще се движи допълнителна линия, която ще тръгва от спирка „Зорница“ / от страната на УМБАЛ/ в часовете: 0:00 ч., 0:30 ч., 1:30 ч., 2:30 ч., 3:30 ч., 4:30 ч.

Библиотеката в Бургас показва копие на скафандъра на Нийл Армстронг, с който стъпва на Луната

  • 30 Мар 2023
  • 592
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов” ще отбележи своята 135-годшнина с представянето на една от 15-те реплики на скафандъра на Нийл Армстронг, с който той стъпва на Луната.

Наградиха отличниците в състезанието по английски език за петокласници "Let`s Have Fun"

  • 30 Мар 2023
  • 559
Общо 66 бургаски ученици бяха наградени на официална церемония в Експо център „Флора“ за постигнати отлични резултати от състезанието по английски език за 5.