Окриха новата сграда на Центъра за обществена подкрепа в Бургас

Той е с капацитет до 100 места и 4 места за спешно настаняване. В него има център за спешен прием, две зали за индивидуална и семейна работа и зала за групова работа с деца и родители. Центърът е част от европейски проект, в който влизат още 4 нови социални центрове. "С реализирането на този проект създаваме условия за предоставяне на грижи за най-уязвимите сред нас - деца и младежи, настанени в социални институции, лица с увреждания и с потребност от постоянна медицинска грижа. Новите социални услуги ще обхванат 300 деца и младежи и ще помогнат за тяхната реинтеграция в обществото. Освен това, чрез тях се разкриват нови 50 работни места за специалисти като психолози, логопеди, медицински сестри и социални работници", сподели кметът Димитър Николов. Сградата на ул. "Филип Кутев" 11 е с нов покрив, нови подови настилки и покрития по стени, нови ел. и ВиК инсталации и видеонаблюдение. Фасадата й е цялостно топлоизолирана, с чисто нова дограма. Ремонтните дейности са съобразени с автентичността на сградата и намиращите се наоколо постройки. Дворното пространство е благоустроено, с оформен достъп за хора с увреждания и нова ограда. Събитието се проведе в двора на центъра, като на него присъстваха още зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности Йорданка Ананиева, директорът на дирекция "Здравеопазване и социални дейности" Мая Казанджиева, ръководителят на проекта Мирослав Жеков и Антония Дякова - координатор проект. Центърът за обществена подкрепа на ул. "Филип Кутев" е част от европейски проект, реализиран от Община Бургас, в който влизат още 4 нови социални услуги - Центъра за комплексна подкрепа на лица с увреждания, който вече функционира в Морската градина, новоизграден Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в двора на Помощно училище "Отец Паисий" в ж.к. "Братя Миладинови", Преходното жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст на улица "Китка" в кв. Акации и Наблюдаваното жилище за младежи от 18 до 21 г. в партера на блок 408 в ж.к. "Меден рудник". Строителните дейности в останалите нови социални центрове също са завършени. Те са обзаведени и оборудвани с необходимата медицинска и специализирана апаратура за рехабилитация и терапия, съобразена със състоянието и потребностите на ползвателите им. В момента тече подбор на специалистите, които ще работят в тях. През август те ще се обучават, а от септември ще започне функционирането на новите социални услуги.Целта на всички нови социални центрове, които Община Бургас изгради или ремонтира, е да бъдат създадени условия и среда, стимулиращи индивидуалното личностно развитие и умения за самостоятелен живот на децата и младежите, изведени от социални институции. Реализирането на новите социални центрове са по проект - "Създаване на условия за разкриване на 5 нови социални услуги на територията на община Бургас" по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 -2020 г., процедура "Подкрепа на деинституционализацията на грижите за деца".

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 101
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 102
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 82
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 83
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 92
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.