« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

С "Бал с маски" бургаската опера открива летните музикални празници

С операта "Бал с маски" от Джузепе Верди официално ще бъдат открити Летните музикални празници "Емил Чакъров" - 2020 г., на сцената на Летен театър - Бургас, на 7-и юли, в 21 часа. На сцената в Приморския парк ще оживее историята за драматични отношения, греховни желания, белязани от пътя към болезнено осъзнаване - под натиска на повелите на обществения морал. Публиката ще стане свидетел на заплитането на съдбовни възли и разплитането на човешки съдби. Заглавието не е избрано случайно - то е в синхрон с изненадващите реалности в последните месеци, които наложиха понятието "маска" в съвсем различен и доста по-прагматичен смисъл. А изкуството е антипод на нелицеприятните житейски факти, макар че ги отразява и трансформира. Оперното произведение на Верди съдържа типичните за сценичното музикално изкуство тайнства, заговори, вътрешни борби, стремеж към изкупление - всичко това, вплетено в красив музикален разказ за силата на чувствата, за съдбовността на срещи, отношения, раздели. Постановката на Вердиевата опера, посредством иновативните режисьорски решения на доц. д-р Александър Текелиев, ще разгърне драматичния си блясък на сцената на Летния театър в идния вторник. Спектакълът е аналог на житейския бал с маски, в който се съдържа целият спектър от емоции и чувства - разкъсващи съмнения, предателски тежнения, водовъртеж от страсти, чиста любов, белязана с обреченост, драматични развръзки... . Диригент на "Бал с маски" е маестро Иван Кожухаров, диригент на хоровия състав - Невена Михайлова, концертмайстор - Йордан Ковачев, помощник-режисьор - Лина Пеева. Стилна и импонираща на цялостното въздействие на спектакъла е сценографията на "Бал с маски", дело на Димо Костадинов, а костюмите на Лили Костадинова - красиви и съобразени с характера на образите, чиято обща визия допълват. Пластиката е на покойния Гриша Роглев. Великолепен е артистичният каст: гостът Валерий Георгиев влиза в ролята на благородния Рикардо, сопраното Йоана Железчева ще се превъплъти в образа на Амелия - разкъсващата се между любовта и дълга, баритонът Александър Крунев ще бъде честолюбивият Ренато, Мария Цветкова-Маджарова влиза в ролята на Оскар, мецосопраното Даниела Дякова ще бъде мистериозната и респектираща гадателка Улрика. Като двамата заговорници бургаската публика ще види басите Делян Славов - като Самуел, и Диман Панчев - Том. Баритонът Бранимир Недков ще бъде Силвано, Любомир Тодоров ще гледаме в ролята на Главния съдия, а Милен Динолов - като слугата на Амелия. Драматичният сюжет на "Бал с маски" влита изграждането на запомнящи се образи, които в синхрон с оркестър, хор и балет ще доставят не само естетическа наслада, но и ще предизвикат размисъл... .

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 244
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 291
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 223
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 282
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 249
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.