От ГЕРБ-Бургас оттеглиха решението за „Росенец“

  • 27 Юли 2020
Общински съвет да оттегли решението си по т.41 от проведеното заседание на през април месец за изменение на ПУП-ПРЗ в територията на лесопарк „Росенец“. Тази извънредна докладна входираха от председателят на Общински съвет проф. Севдалина Турманова и председателите на почти всички постоянни комисии към ОбС, избрани от ПП ГЕРБ. „През последните седмици бяха направени некоректни политически внушения, което доведе до изопачаване на истината и реалните мотиви за решенията на Общинския съвет. С цел да се нагнети общественото недоволство и във вреда на обществения интерес, фактите се представяха превратно, лансираха се неверни твърдения, че общината се е разделила със своя собственост в полза на частни лица. Така се подмени истинския смисъл на взетите решения„, мотивират се съветниците в докладната. В нея става ясно още, че заради спорното решение през април месец са били входирани няколко жалби в съда, по които са образувани две съдебни производства. Те правили невъзможно изпълнението на взетите решения – нито щяло да се осигури безвъзмездно финансира чрез ПУДООС, нито санитарно-охранителна зона за националния обект. „В резултат на това се стигна до напрежение и разделение на обществото. Ние, като общински съветници смятаме, че нито един акт няма смисъл, ако той не получава безспорна обществена подкрепа, независимо от ползите, които ще донесе на обществото“, се пише още в докладната. Съветниците поясняват, че с решението на Общинския съвет през април се е дало възможност Община Бургас да подаде проектното предложение пред ПУДООС за изграждане на водоснабдяване и канализация в Росенец и рибарското селище в Ченгене скеле, както и да се осигури санитарно-охранителна зона по искане на „Лукойл Нефтохим Бургас“ на стратегически обект – нефтопристанище от значение за националната сигурност на Република България. С безвъзмездното придобиване над 1 000 кв. м. в повече от частни имоти, община Бургас възнамеряваше да изгради нова улица с обществен паркинг, която да осигурят директен достъп до бреговата ивица. По този начин би се избегнала и процедурата по отчуждаване и допълнително разходване на обществени средства.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 17
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 43
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 104
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 102
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 82
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.