За пръв път в Бургас смениха безкръвно аортна клапа на сърцето на петима пациенти само за два дни

Петима пациенти на МБАЛ „Сърце и Мозък“– Бургас успешно преминаха през аортно протезиране чрез модерна безкръвна интервенция, която гарантира възможността отново да водят нормален начин на живот. Сърдечносъдовата процедура се прилага рутинно в УМБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Плевен и представлява минималноинвазивно животоспасяващо лечение за пациенти с висок риск при провеждане на отворена сърдечна хирургия. В два поредни дни мултидисциплинарният HEART TEAM на МБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Бургас в състав проф. Владимир Данов, д.н. (Изпълнителен директор на Български Кардиологишчен Институт и Началник на клиниката по кардиохирургия на МБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Плевен и гр. Бургас), доц. Николай Димитров, д.н. (Медицински директор и Началник на Клиниката по кардиология на МБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Плевен и гр. Бургас), д-р Владимир Корновски (Началник на отделението по кардиохирургия към МБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Бургас), д-р Цветан Градинаров (Началник на отделението по анестезиология и реанимация към МБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Бургас) и д-р Фархат Фуладванд (Началник на инвазивна кардиология в бургаската болница) съвместно работиха за осъществяването на процедурите за безкръвна смяна на аортните клапи на три жени на възраст 80г., 70 г. и 66 г. и двама мъже на 74 години. Пациентите се чувстват добре след интервенциите и се възстановяват изключително бързо. Транскатетърната смяна на аортна клапа (TAVI) представлява минималноинвазивна интервенция, при която през артерията на бедрото се достига с катетър до сърцето и там се разгъва и се поставя клапната протеза на мястото на увредената. Клапата е проектирана така, че да достигне и да бъде фиксирана с максимална прецизност на своето място. Процедурата има множество предимства пред отворената хирургия при показаните пациенти. Обикновено това са възрастни хора (над 75 г.) със съпътстващи белодробни или бъбречни заболявания, сърдечна недостатъчност и др. При този метод не се използва обща анестезия и интубиране. Възстановяването е много по-бързо от отворена хирургия и пациентите могат скоро да се върнат към нормалния си начин на живот. Сведени са до минимум рисковете както по време на операцията, която не изисква спиране на сърцето, така и следоперативния риск от инфекции. Няма нужда и от доживотно приемане на противосъсирващи медикаменти (антикоагуланти). Проучванията сочат, че методът има по-добра ефективност и сигурност и в дългосрочен план, а индикациите за използването му постепенно се разширяват и при пациенти с по-нисък риск. МБАЛ „Сърце и Мозък“ е единствената високоспециализирана кардиологична болница на територията на югоизточна България с капацитет за интервенционално лечение в пълен обем на сърдечносъдовите заболявания. В категории: Здраве

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 58
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 71
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 72
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 85
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 52
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.