Подготвят серия от събития за празника на Атанасовско езеро

  • 09 Авг 2020
В сряда, 12 - ти август, предстои рожденият ден на резервата, който през 2020 година чества 40 години от обявяването си. Празникът ще включва разходка с Влакчето на солта в района на Северните солници, наблюдение на красивите цветове на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро и на нейните най-познати обитатели - птиците, както и необикновена торта за необикновения рожденик. Атанасовско езеро съчетава различни по своя характер режими за опазване - северната част е поддържан резерват, южната - защитена местност, цялото езеро е Рамсарско място, а заедно с прилежащите земеделски земи - Натура 2000 зона. То е симбиоза между природата и човека, и е отличен пример за това какви възможности предлага една Натура зона и как от нея може да се реализират разнообразни ползи - чрез солта, лугата, релаксиращата и естетична си стойност и др. За тези 40 години от обявяването си, резерватът е минал през много вълнуващи моменти - стойността му е била забелязана първо от един англичанин, преподавател в Английската гимназия в Бургас - Джон Робъртс, после от Таню Мичев, който е посветил живота си на езерото и от неговите ученици. Стотици българи са намерили тук първия си „полеви университет" и са тръгнали по своя път за опазване на природата у нас или в чужбина. Тук е била първата природозащитна бригада в България, която събира млади, ентусиазирани хора от цялата страна, които започват да „строят" за птиците на езерото. Тук са наблюдавани екзотични и редки видове, направени са много важни научни изследвания и открития, проведени са десетки студентски практики, открити уроци за ученици, фестивали, празници. Имало е и немалко наводнения, измиране на видове, пожари и заплахи от застрояване. Но през всички тези години резерватът оцелява и продължава да е птичият рай на България, добрият модел между производствена дейност и опазена природа, лагуната на цветните води и розовите басейни, бохорите сол и почиващите по дигите птици, любимото място на пеликани, дъждосвирци, чапли, а отскоро и на розово фламинго. На 12 август 2020 г. Влакчето на солта ще направи два курса - в 17.30 и 18.00 часа, за да може да извози желаещите, но тъй като местата са ограничени е необходимо предварително записване на e-mail Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Сборният пункт е на паркинга на северни солници до „Точката" в 17.15 (за първия) или 17.45 (за втория курс) https://goo.gl/maps/yiSdgL1BcF6cw5Rk8 (прилагаме и карта от http://map.biodiversity.bg ) Организаторите съветват гостите да бъдат с удобни обувки, защото има кратка разходка до беседката и платформата за наблюдение на птици в близост до резервата, където ще бъде празникът. Да си носят шапка за слънце, вода, фотоапарат и бинокъл. В 18.30 часа ще бъдат поздравленията и „разрязването на тортата", след което ще започне връщането обратно с влакчето (в 19.00 и 19.30).

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 27
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 58
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 64
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 80
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 49
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.