Фотоизложба „Вдъхновението ДЕУЛТУМ“ показва историята на древния град в 24 кадъра

Започнали със строителството на металургичен комбинат в местността, те бързо разкриват богатите културни напластявания в района, поради което голяма част от територията получава статут на Национален археологически резерват. Четиримата фотографи от Бургаска фотографска общност - Етелка Пирева, Димитрина Андреева, Александър Стоянов и Тодор Динев запечатват с обективите си изяществото на ценните артефакти, събрани в 24 впечатляващи фотографии. В експозицията са подбрани и снимки на отделни находки, дело на младия кинорежисьор Кирил Тодоров. В изложбата намират място - Оловно огледало, II-III в. сл. Хр., Бронзови фигурки, II-III в.,Сикстарий и чаша, бронз, IV в. сл. Хр., Бронзов пръстен с гема II в. сл. Хр., Стъклена бутилка, II-III в. сл. Хр., Печат за просфора, V-VI в., и други. Деултум е единствената колония на свободни римски граждани на територията на България. Неслучайно през 2011 година Деултум е избран чрез национално електронно гласуване за едно от чудесата на България. За първи път мястото е описано от братята Шкорпил в края на 19-ти век. По това време те са споменали, че крепостните стени на града са били около 2 метра високи. Съвременни проучвания започват да се провеждат през периода 1981-1985 г. покрай строежа на близкия завод, който е построен по програмата за заселване на Странджанско-Сакарския край.Установено е, че най-напред на това място е имало тракийско селище. Това е било преди началото на новата ера. Фотоизложбата "Вдъхновението ДЕУЛТУМ" се реализира в партньорство с Община Бургас.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Срокът на всички експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК се удължава до края на м. февруари

  • 30 Сеп 2020
  • 21
Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстановка, ще продължат действието си три месеца след нейното изтичане.

Болницата в Айтос ще приема само пациенти с COVID-19

  • 30 Сеп 2020
  • 81
Болницата в Айтос спира приема на пациенти в отделението за вътрешни болести. Причината - увеличения брой болни с коронавирус, след като беше установено ново огнище в шивашки цех.

Ахладова: "Докладът на ЕК за България е положителен и обективен"

  • 30 Сеп 2020
  • 74
Докладът за върховенството на закона за България е положителен и обективен, той очертава постигнатите резултати, каза в коментар правосъдният министър Десислава Ахладова.

Министър Николова: Над 22 хил. работни места в сектора са запазени благодарение на мярката 60/40

  • 30 Сеп 2020
  • 73
Последните данни за мярката 60/40, която за хотелиери и ресторантьори е 80/20, показват, че чрез нея са запазени повече от 22 хил. работни места в бранша.

Докладът на ЕК: "Липса на прозрачност в медиите и предизвикателства в борбата срещу корупцията"

  • 30 Сеп 2020
  • 71
Липсата на прозрачност при собствеността на медиите, все по-чести заплахи срещу журналисти от всякакъв вид и предизвикателства в борбата срещу корупцията - това са основните критики в доклада за България в новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона.