Бургаското летище с най-голям срив на полетите

  • 27 Авг 2020
Аеропортовете в София и Варна също отчитат невиждани спадове на полетите това лято заради кризата с коронавируса. Това съобщава travelnews.bg, като цитира данни на ДП „Ръководство на въздушното движение“. Даните са за юни, юли и до 23 август и са сравнени със същия период на миналата година. Най-голям срив през август отчита летище Бургас. Посрещнати са едва 972 самолета при над 3900 през август миналата година Като цяло за летните месеци спадът на летище Бургас е 83%. Отливът е основно при чартърите за най-големия ни морски курорт Слънчев бряг. През този сезон изцяло липсват британските, руските и скандинавските туристи. От Германия също идват малки групи. Над 70% от хотелите в курорта не отвориха. За другото летище на Черноморието – Варна, се отчита по-малък спад от 64% за летните месеци, показват данните на РВД. Осъществени са 950 полета за август, а за същия месец на миналата година са 2070. Златни пясъци, Свети Константин и Елена и Албена успяха да привлекат все пак германски туристи, но в началото на август Северното Черноморие попадна в червения списък на Германия с опасните за коронавирус дестинации. България поиска и получи преди седмица одобрение от Европейската комисия за временна държавна помощ за подпомагане на двете морски летища в размер на 4,4 млн. евро. Тя ще бъде под формата на отлагане на плащането на концесионните такси, дължими от Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт – дружеството, управляващо двете летища. Така концесионерът ще може да се справи с недостига на ликвидни средства. Отсрочването на плащането на концесионните такси ще важи за една година. Раздвижване може да се очаква около коледните и новогодишни празници, но въпреки това ще е на 70% от трафика отпреди коронакризата.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 111
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 109
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 114
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 317
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 282
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас