"София филм фест" акостира на брега от 1 октомври в Бургас

Прожекциите ще са в салона на ДТ “Адриана Будевска”. Началото дава нашумелият “Бащата” на режисьорския тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Още срещи с български заглавия и техните автори предстоят в изданието. На 5 октомври очакваме режисьора Анри Кулев, за да представи лентата си “Имало една война”. На 7 октомври Иван Черкелов ще говори за филма “Не влизай в пререкание с персонала на банята”. В последния ден на феста, когато ще бъде прожектиран „Сестра“ среща с публиката ще имат и неговите създатели режисьорът Светла Цоцоркова и сценаристът Светослав Овчаров. Сред чуждестранните продукции се открояват награденият с няколко награди „Оскар“ “Паразит” от Южна Корея и „Младият Ахмед“ на майсторите на социалното кино братята Дарден. Руската школа присъства с представяния в програмата “Особен поглед” на фестивала в Кан „Върлината“ на Кантемир Балагов. Спазена е традицията да се представя и късометражно кино преди основните прожекции. Зрителите за поредна година влизат в ролята на жури и могат да оценяват гледаните филми. Лентата с най-висока обща оценка ще получи втората статуетка “Сребриста чайка”, дело на художника Никола Станчев. На 9 октомври като част от програмата на "София филм фест на брега" ще бъде представено реставрираното копие със субтитри на литературен български език на третата част на “Мера споредъ мера” на режисьора Георги Дюлгеров. Професорът е председател на фестивалното жури. На 30 септември, точно на рождения си ден, в родния Бургас премиерно той ще представи книгата "Биография на моите филми", която разкрива непознати моменти от живота по време на снимки на вече класически за българското кино филми като "Мера според мера", "Авантаж" и "Изпит".

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Протести в Неапол срещу карантинните мерки заради коронавируса

  • 24 Окт 2020
  • 139
Стотици хора протестираха в италианския град Неапол срещу полицейския час и планираното налагане на обща карантина заради рязкото увеличаване на случаите на заразени с коронавирус

Какви помощи за дете ще дават догодина

  • 24 Окт 2020
  • 117
Семействата с едно дете ще получат по 40 лв. на месец, или общо 480 лв. за година подпомагане от 2021 г.

Българският лекарски съюз: Затворете дискотеките, а състезанията – без публика

  • 24 Окт 2020
  • 113
БЛС е силно обезпокоен от стремглавия ръст на случаите на Ковид-19 у нас.

Затварят нощните заведения в София

  • 24 Окт 2020
  • 120
Заради рязкото увеличение на броя на заразените с Ковид-19 и препълнените болници в София от утре се затварят всички нощни заведения.

Турция и Русия нащрек за Идлиб

  • 24 Окт 2020
  • 125
Турция във взаимодействие с Русия внимателно следи за развитието на ситуацията в сирийската провинция Идлиб