Представят филм за големия наш художник Румен Статков, който направи шарж на световното величие в тениса Рафаел Надал

Първият филм за популярния бургаски художник Румен Статков носи заглавието "Небето, което целува морето". Документалната изповед е дело на режисьора - оператор Росен Петров. С нея той продължава традицията да прави филми за именити бургазлии. В творческата биография на Петров има филми за легендарните Апостол Карамитев, Христо Фотев и маестро Стефан Диомов. Официалната премиера на филма ще се състои на 16 октомври, петък, от 18.30 часа, в зала "Петя Дубарова" на Културен център "Морско казино". В 62-минутната лента ще видим и чуем големия майстор на четката Ненко Чанев, който напусна този свят през септември. В едни от последните си кадри той разказва за дългогодишното си приятелство със Статков. "Човек още от малък създава вътрешния си свят. Никога не съм губил връзката с родния Бургас и морето. Бургас е духовен град с много силно културно ядро, а това оказва въздействие на всеки един от нас", споделя художникът. Един от последните шаржове, които създава бургазлията, е на Рафаел Надал, световното величие в тениса, който от години триумфира на турнирите от "Големия шлем". Това се случва съвсем случайно, след обаждане на братовчедка на Статков, която от години живее в Америка със сина си, който се познава с популярния испанец. Тук е моментът да припомним, че през 1994 г. Румен Статков изпраща в Белия дом шарж на целия кабинет на Бил Клинтън, за което получава лично благодарствено писмо от президента на САЩ. Част от самостоятелните му изяви показват неговите политически шаржове и портрети на редица политици, видни личности от България и света. Събитието е с вход свободен, на място ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. В залата няма да се допускат посетители без предпазни маски. * Румен Статков е роден в Бургас през 1961 година. Учи в Художствената гимназия в София от 1975 до 1980 г., а през 1990 завършва Художествената академия - София. Автор е на графичния цикъл "Послание към света", който наброява 33 оригинални творби, сътворени в продължение на 7 години. Румен Статков е художник, който използва различни техники в творчеството си - маслена и акварелна живопис, стенопис, стъклопис, графика, илюстрация. Има над 70 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Негови картини притежават частни колекции в Париж, Лондон, Виена, Вашингтон, Мадрид, Кувейт, Берлин, Москва. Телевизионните зрители го познават от цикъла рисунки на живо върху стъкло по музика на Борис Христов и българска народна музика в изпълнение на състава "Филип Кутев".

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 77
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 75
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 75
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 88
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.