За Бургаските влажни зони с любов

23-годишният унгарец Яцинт Сзабо, е студент в Дания, но е избрал да направи своя академичен проект именно в Бургаските влажни зони. Там той работи основно върху популацията на къдроглавия пеликан, който трудно може да се наблюдава извън Балканите. „Дойдох в България, защото дивият живот тук е много специален за бъдещето на Европа. Има много, много птици около Черно море. Преди това посетих и Източните Родопи, защото там има доброволчески център. В България има много райони с див живот. Много е важно тези местообитания да бъдат запазени”, подчерта орнитологът. Трудът ня Яцинт засяга и оцеляването на ятата в близост до модерния свят - в градски условия, при презастрояване, близостта на далекопроводите с високо напрежение и летището. Кулинарни открития в „Горно Езерово“: Маринован пеликан и дробчета от лебед „Моята любима птица е малкият орел. Ние можем да видим много пернати от този вид по време на миграцията”, обясни Яцинт Сзабо. За младия мъж животът сред птиците е нещо прекрасно. Очаквано не одобрява унищожението им или живота им в плен. Осъжда и лова за удоволствие. Като например скъпото удоволствие на много италианци, пристигащи у нас за лов на бекасина, плащайки ловен билет, екскурзовод и хотел за ловни кучета. Често при отстрела на разрешени за лов пернати, биват убивани и световнозастрашени от изчезване видове. „Ловците добре познават ловното законодателство, но за съжаление има и такива, които неглижират закона и гърмят по всичко”, обясни Радослав Молдовански, експерт към БДЗП. За щастие, според орнитолозите, през последните години значително е намалял броят на бракониерите на малки пойни птички. Роми ловят розови пеликани, готвят ги с кисело зеле „Най-големият проблем е липсата на информация и образование, защото хората, които стрелят, например по корморани и пеликани, те гледат от друга гледна точка. За нас това е наистина акт на изтребление, но ние трябва да стигнем до тези хора и да обсъдим това с тях”, смята Яцинт Сзабо. Значително е намалял и броят на колекционерите на яйца, чийто трафик на черния пазар е криминализиран и е сериозен проблем в световен мащаб. Последният случай у нас бе на заловения преди няколко години и осъден от Бургаския окръжен съд англичанин Ян Фредерик. У нас обаче 66-годишният британец получи само 3-годишен изпитателен срок, но заради страстта си по трафик на яйца, днес търпи присъда в руски затвор.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Увеличават от 250 на 300 лв. помощта за учениците от 1-ви и 8-ми клас

  • 22 Окт 2020
  • 115
Това обяви във Велико Търново социалният министър Деница Сачева.

Бургазлии оглавиха Камарата на архитектите в България

  • 22 Окт 2020
  • 107
Преди броени дни се проведе Двадесето редовно отчетно-изборно Общо събрание на Камарата на архитектите в България, където Бургаската колегия постигна исторически успех и признание.

Общината премахна две нерегламентирани сметища

  • 22 Окт 2020
  • 109
Те са образувани в района на Солниците край пътя за квартал "Сарафово".

Българите в Германия могат да я напускат с изтекли лични документи до края на годината

  • 22 Окт 2020
  • 103
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Две мюсюлманки намушкани в Париж

  • 21 Окт 2020
  • 213
Две мюсюлманки бяха намушкани под Айфеловата кула. Това се случва на фона на нарастващото напрежение в Париж след убийството на учител миналата седмица.