« септември 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Община и полиция със серия от мерки за повече сигурност в бургаските училища

Серия от мерки за повишаване на сигурността във и около бургаските училища набелязаха на обща среща кметът на Община Бургас Димитър Николов и директорът на ОД на МВР Бургас Калоян Калоянов.  Те включват масирани проверки на дейността на охранителите в школата, на ефикасността на видеонаблюдението, продажбата на алкохол и цигари на непълнолетни, употребата и разпространението на наркотични вещества, пътната безопасност, както и дейността на директорите по отношение осъществяване на контрол на дейностите, свързани със сигурността на децата. Проверките ще бъдат ненадейни, без предварително да бъдат уведомявани ръководствата на училищата. Полицията започва да проверява всички договори с наетите охранителни фирми. Ще се следи дали служителите им спазват задълженията си, имат ли адекватна реакция спрямо съмнителни лица или при случаи на агресия в училищните дворове и дали осъществяват професионално охранителна дейност в учебните заведения.  Повод за тези проверки са получените сигнали в Община Бургас, според които в много от училищата охранителите играят ролята на портиери, вместо на служители, които бдят за сигурността на децата. Част от проверките ще обхващат създадената система за съхраняване на записите от видеонаблюдението в някои от училищата. Ще се проверява има ли вътрешен правилник, който урежда кой съхранява видеозаписите, колко време се пазят, гледа ли се записът ежедневно и реагира ли се при смущаващи ситуации.   В част от проверките се включват и представители на РЗИ Бургас, които съвместно с полицията следят продават ли се алкохол и цигари на непълнолетни в заведенията и търговските обекти. Само за миналата седмица вече са съставени 6 акта на собственици на магазини, които нарушават забраната. Служителите на ОД на МВР ще продължат да патрулират около пешеходните пътеки край училищата. Патрулите следят дава ли се път на пешеходците и ще санкционират нарушителите. И тази учебна година продължава тестването за наркотици в горните класове. Тестовете се извършват от медицинските лица в училищата - на деца, чиито родители са подписали предварително декларация за съгласие. Резултатите от тях са поверителни и се дават единствено на родителите. Използват се немски слюнкови тестове, които Община Бургас закупи и предостави на гимназиите в града. Слюнковият тест е изключително улеснен и дава резултати на 15-тата минута. Той идентифицира наличието на упойващи вещества пет дни назад от датата на извършването на теста. Устройството отчита комбинации от амфетамини, бензодиазепини, кокаин, марихуана, опиати. Тестът предоставя само предварителни резултати. Те се отчитат чрез оцветяване на мембранни ленти, поставени в пластмасово приспособление. Тестовете се извършват дискретно и индивидуално, за да не се стресират учениците. Проверките ще бъдат извършвани периодично във всички бургаски училища. Идеята е със съгласието на родителите да бъдат тествани и децата от средните класове.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За 11-ти пореден път - Национален фестивал „Сребро в косите, песен в душите край морето на Бургас“

  • 26 Сеп 2022
  • 128
Тази година за 11-ти пореден път ще се проведе Националният фестивал „Сребро в косите, песен в душите край морето на Бургас“, който е част от културния календар на Община Бургас.

Община Бургас ще бъде домакин на тридневния фестивал “Спорт срещу агресия”

  • 26 Сеп 2022
  • 107
Община Бургас ще бъде домакин на тридневния фестивал “Спорт срещу агресия”. Проектът се организира от фондация “Борис Христов“ в партньорство с Министерството на младежта и спорта, Община Бургас и с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 г.

Бургас за пореден път ще участва в Европейската нощ на учените

  • 26 Сеп 2022
  • 117
За шестнадесети път Бургас ще стане част от Европейската нощ на учените, която тази година ще се проведе на 30 септември. Организатор на събитията в града отново е Университет "Проф. д-р Асен Златаров", в рамките на националния проект КТРИО.

С благотворителна велосипедна обиколка КОЦ – Бургас набира средства за онкоболни

  • 23 Сеп 2022
  • 601
"Покарай и помогни!“ е мотото на благотворителната инициатива на Комплексен онкологичен център - Бургас за събиране на средства, които ще се използват за закупуването на апаратура за лечение на онкоболни пациенти в Отделението по онкохирургия. Тя ще се проведе на 24 септември, събота.

Срещи и събития с големи артисти очакват Бургас от 5 до 8 октомври

  • 23 Сеп 2022
  • 457
Тази есен от 5 до 8 октомври (сряда до събота включително) Бургас, бургазлии и гостите на града ще се радват на цяла плеяда вълнуващи срещи с големи творци и тяхното изкуство. Те ще се случат в рамките на петото издание на Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест (ППАФ).