Община и полиция със серия от мерки за повече сигурност в бургаските училища

Серия от мерки за повишаване на сигурността във и около бургаските училища набелязаха на обща среща кметът на Община Бургас Димитър Николов и директорът на ОД на МВР Бургас Калоян Калоянов.  Те включват масирани проверки на дейността на охранителите в школата, на ефикасността на видеонаблюдението, продажбата на алкохол и цигари на непълнолетни, употребата и разпространението на наркотични вещества, пътната безопасност, както и дейността на директорите по отношение осъществяване на контрол на дейностите, свързани със сигурността на децата. Проверките ще бъдат ненадейни, без предварително да бъдат уведомявани ръководствата на училищата. Полицията започва да проверява всички договори с наетите охранителни фирми. Ще се следи дали служителите им спазват задълженията си, имат ли адекватна реакция спрямо съмнителни лица или при случаи на агресия в училищните дворове и дали осъществяват професионално охранителна дейност в учебните заведения.  Повод за тези проверки са получените сигнали в Община Бургас, според които в много от училищата охранителите играят ролята на портиери, вместо на служители, които бдят за сигурността на децата. Част от проверките ще обхващат създадената система за съхраняване на записите от видеонаблюдението в някои от училищата. Ще се проверява има ли вътрешен правилник, който урежда кой съхранява видеозаписите, колко време се пазят, гледа ли се записът ежедневно и реагира ли се при смущаващи ситуации.   В част от проверките се включват и представители на РЗИ Бургас, които съвместно с полицията следят продават ли се алкохол и цигари на непълнолетни в заведенията и търговските обекти. Само за миналата седмица вече са съставени 6 акта на собственици на магазини, които нарушават забраната. Служителите на ОД на МВР ще продължат да патрулират около пешеходните пътеки край училищата. Патрулите следят дава ли се път на пешеходците и ще санкционират нарушителите. И тази учебна година продължава тестването за наркотици в горните класове. Тестовете се извършват от медицинските лица в училищата - на деца, чиито родители са подписали предварително декларация за съгласие. Резултатите от тях са поверителни и се дават единствено на родителите. Използват се немски слюнкови тестове, които Община Бургас закупи и предостави на гимназиите в града. Слюнковият тест е изключително улеснен и дава резултати на 15-тата минута. Той идентифицира наличието на упойващи вещества пет дни назад от датата на извършването на теста. Устройството отчита комбинации от амфетамини, бензодиазепини, кокаин, марихуана, опиати. Тестът предоставя само предварителни резултати. Те се отчитат чрез оцветяване на мембранни ленти, поставени в пластмасово приспособление. Тестовете се извършват дискретно и индивидуално, за да не се стресират учениците. Проверките ще бъдат извършвани периодично във всички бургаски училища. Идеята е със съгласието на родителите да бъдат тествани и децата от средните класове.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 71
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 71
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 113
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 106
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 84
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.