МОСВ и МРРБ излязоха с план от Бургас за водата: Целта е никой да не разбере, че е имало суша

 • 01 Дек 2020
Това заяви министърът на околната среда Емил Димитров след съвещание, проведено в Областна управа в Бургас. На него присъстваха зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Варна Иван Портних, шефът на ВиК Бургас Ганчо Тенев и др. „Всички в залата бяха готови за съдействие, така че проблемът да бъде решен”, каза министър Димитров. По негови думи решението, което трябва да преведат в изпълнение е максимално бързо да направят връзките между язовирите Порой и Ахелой, да заявят количества и догодина никой в Бургаски регион да не разбере, че сме имали три години безводие и климатични проблеми. „За целта сме направили план с г-н Нанков, кметовете на Бургас и Варна и областните управители. Вчера разписах графика с известни ограничения. Варна образно казано ще се лиши малко от вода от Камчия, за да прояви солидарност с Бургас. Ще резервираме вода в Порой, която да стигне за още няколко месеца, и ще преведем в изправност язовир Ахелой. За целта ще направим предложение до Министерски съвет двата язовира да преминат на разпореждане на областния управител, защото тогава ще е по-евтина водата. ВиК Бургас единствено може за този кратък срок да реагира. Дали сме срок до 20-ти февруари, имат указания как да ремонтират стена, кулата, съоръжения, как да се набавят тръби. Искаме и след 50 години като минеш тръбите да са хубави. Най-голямата трудност ще падне върху инж. Ганчо Тенев. Нямаме друг избор освен тези два язовира”, каза Ревизоро. Министърът на околната среда даде ясно и за земеделците. „Задачите, които премиерът възложи бяха следните: Тази година дадохте вода на всички, догодина трябва да е на 100% на всички в областта на земеделието. Предложихме няколко варианта. Единият засягаше топлоцентралите, той забрани. Каза – не искам да има повече въглища и дим за решението на проблема. Предложихме му втори вариант, който утре ще обобщя в доклад. Намерили сме механизъм, по който всички земеделци – Попово, Шумен и Пловдивското поле ще получат на 100%, тази година успяхме на 75%. Изискването е догодина всички земеделци да получат вода на 100% и да няма водна криза в България”, каза Емил Димитров. Зам.-министър Нанков допълни, че на първо място по приоритетност стои осигуряването на питейна вода за хората. „Това е най-важното, което трябва да решим във всички общини в страната. Конкретно за казуса в Бургас това са стъпките, които ще предприемем. Според решението на министерски съвет принципал остава Напоителни системи, учредяваме право на община Бургас. Най-удачното е да се прехвърли собствеността на ВиК асоциацията, с която ВиК има договор за стопанисване, управление и поддръжка на съоръженията в Бургас. Имаме гарантирано финансиране на проекта и сме разчертали графиците за свързване на двата язовира към водопреносната система на Бургас”, каза Нанков.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Застудяване от вторник следващата седмица

 • 26 Ное 2021
 • 350
Времето през последния месец в годината ще е есенно-зимно с повече валежи, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев Ще има сериозна промяна на времето от вторник нататък, прогнозира по бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

Цената на тока на борсата се срина с 22%, но е 3 пъти по-скъп тази зима

 • 26 Ное 2021
 • 250
Цената на тока за бизнеса за днес в сегмента „ден напред“, изтъргуван вчера, се срина с над една пета до 424,91 лв., но е с над 3,3 пъти по-висока от същия ден на миналата година, сочат данни от сайта на Българската независима енергийна борса.

Паркинг със зона за отдих в к-с Изгрев

 • 26 Ное 2021
 • 3
 • 268
Стартира изграждане на паркинг със зона за отдих между блокове 3 и 4 в к-с „Изгрев“. Проектът е поискан и съгласуван няколко пъти с техните жители и ще се осъществи по новата общинска програма „Моят град, моят квартал, моята улица".

Шестима бургаски автори в немскоезична антология на съвременната българска поезия

 • 25 Ное 2021
 • 353
Включиха шестима бургаски автори в немскоезична антология на съвременната българска поезия.

Премиерът обеща - без задължителни ваксини и зелени сертификати

 • 25 Ное 2021
 • 347
Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Ще отпаднат и зелените сертификати. Това каза премиерът Стефан Янев.