Морското училище с нова стъпка по пътя към създаване на професионален морски колеж в Бургас

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола“ направи нова сериозна стъпка по пътя към превръщане на Бургас в център на морското образование в региона и създаване на професионален морски колеж. За постигане на целта директорът на Морското училище инж. Христина Жабова подписа Меморандум за сътрудничество с представителите на Клуб по спортен риболов „Гларус“, Южно-български морски образователен център, Пристанище Бургас, Черноморски институт и Бургаска морска асоциация. Инициативата е подкрепена още от к.д.п. Александър Александров – Морски посланик на добра воля на Международната морска организация и магистър по Морско образование в „Световен морски университет“, Малмьо /Швеция/, к.д.п. Ивайло Пасков - член на Управителния съвет на Българска асоциация на морските капитани /BSMA/, Параходство БМФ и к.п.д. Александър Илиев – член на УС на Бургаска морска асоциация. Събитието се състоя в заседателната зала на КСР „Гларус“, където подкрепилите и подписали меморандума се ангажираха да положат усилия и да работят за развитие на морското образование и създаване на Професионален морски колеж в Бургас. Към инициативата могат да се присъединяват и други институции, експерти и специалисти, имащи правомощия и компетенции по решаване на определени морски въпроси. Създаването на Професионален морски колеж в Бургас цели подготовката на специалисти за оперативни дейности в морските индустрии, пристанищни дейности, корабоплаване и опазване на околната среда, които притежават по-висока квалификация и чиито знания, умения и компетентности съответстват на изискванията на Национална квалификационна рамка, Европейската квалификационна рамка и Международната морска организация /IMO/. Само две седмици по-рано Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" подписа споразумение за сътрудничество с Южнобългарския морски образователен център и обучение на гимназистите там, а малко преди това бе сключен договор с холандската компания „VSTEP BV“ за закупуване и доставка на модерен морски симулатор тип „NAUTIS Desktop“ за по-добрата им и квалифицирана подготовка. Това, заедно с разкриването на новата специалност „Експлоатация на пристанищата и флота“, затвърждава постоянното развитие на гимназията, след прехвърлянето й към Община Бургас и съвместните усилия за модернизация на материалната база и за повишаване качеството на образованието в нея.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 99
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 91
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 88
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 96
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.