« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

18 непоказвани графики на големия художник Георги Баев ще бъдат представени в Бургас на 3 юни

Центърът за славяно - византийски проучвания “Проф. Иван Дуйчев” към Софийския университет „Климент Охридски”, в партньорство с Община Бургас и галерия „Георги Баев”, ще представи 18 непоказвани произведения на големия български майстор в неговия роден град. Експозицията ще бъде подредена на 3 юни /четвъртък/ в галерия „Георги Баев”, от 16.00 часа – 19.00 часа. Над 200 произведения на големия художник с прякор Джурлата са изпепелени при големия пожар в ателието му през 1983 година. Събитието го вдъхновява по-късно да създаде философския цикъл „Бариери”. Част от графиките са в колекцията на Центъра за славяно - византийски проучвания. Сред експонираните картини са и тези от изложбата на Баев във Виена през 1986 година, когато художникът става лауреат на престижната Хердерова награда на Виенския университет. * Центърът за славяно - византийски проучвания “Проф. Иван Дуйчев” към Софийския университет „Климент Охридски” е самостоятелно звено към Ректората на СУ с решение на Академичния съвет на СУ “Св. Климент Охридски”, на основание на волята на именития български медиевист проф. Иван Дуйчев. Заедно с къщата на професора, ЦСВП “Проф. Иван Дуйчев” наследява неговата специализирана библиотека по средновековна история, култура и изкуство, сбирката от ръкописи, както и богат научен и личен архив. В ЦСВП “Проф. Иван Дуйчев” се обучават всяка година студенти (редовно и задочно обучение) от Исторически факултет, Факултета по славянски филологии и от специалността “Библиотечно дело и научна информация” от СУ “Св. Климент Охридски”. Със своята материална база и интердисциплинарен научен състав ЦСВП “Проф. Иван Дуйчев” привлича много дипломанти и специализанти, които имат уникалната възможност да работят на място с оригинални средновековни ръкописи и документи и да се специализират в реставраторската лаборатория на Центъра. ** Георги Димитров Баев (1924-2007) е български художник, маринист. Роден е в Бургас, а през 1949 г. завършва специалност живопис в Художествената академия в София, в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов. През 60-те години на миналия век организира първи самостоятелни изложби в София и Бургас. Освен в България, е правил изложби и в Лондон, Москва, Виена, Будапеща, Никозия, Лимасол, Линц, Тунис.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 120
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 134
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 118
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 144
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 123
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.