Учениците от ОУ „Иван Вазов“ – кв. „Банево“ трупат знания в модерен STEM център

  • 02 Юни 2021
Учебното заведение е едно от първите в града, което бе одобрено и получи средства по национална програма „Изграждане на STEM среда“ за разкриване на иновативни технологични центрове за своите възпитаници. Кметът Димитър Николов посети новия учебен кабинет, в който се проведе открит урок. С помощта на модерната система децата получиха ценни знания за човешкия организъм и протичащите в него процеси. Едно от големите предимства на STEM системата е даването на възможност за усвояване на знания и от различни дисциплини в рамките на едно упражнение. Иновативният център представлява изследователска лаборатория, в която учебно пространство е специално създадено и оборудвано с фокус върху изучаването и прилагането на компетентности в областта на природно-математическите науки. Помещението е със съвременен дизайн, оборудване и обзавеждане, в които е интегрирано ново учебно съдържание, свързано с интересите и възможностите на учениците и с акцент върху развитието на практическите им умения и креативност. Центърът разполага с модерно технологично оборудване, образователен софтуер за виртуална реалност и платформата z Space Studio, позволяваща изследването на модели и извършване на дисекции на 3D обекти. С интерактивния дисплей, който работи в комбинация с учебния и презентационен софтуер mozabook и със станцията z Space учителите ще създават преживяване, което ще засили интереса на учениците към изучаваните предмети. Компютърната мрежа, създадена между учителския компютър и ученическите лаптопи ще предоставя възможност за бърза комуникация и изпълнение на екипни задачи. Технологичното оборудване е подбрано и съобразено с възможностите за работа в различни режими, създаване на виртуални модели и уроци по различни учебни предмети. Различните зони на учене ще предоставят възможност на учениците за „правене“, за екипна работа, за стъпаловидно общуване, за уединение и движение, а учебното съдържание ще интегрира информация по природните науки, технологиите и математиката. Промяната е свързана не само със средата и технологиите, а и с учебното съдържание и методите на преподаване. Учителите вече преминаха през необходимите форми на квалификация за работа с образователните софтуери и ще продължат усъвършенстването си за интегриране на учебното съдържание. Освен изследователската лаборатория, в помещението е обособено и място за отдих на учениците в свободното време. Технологичният център в ОУ „Иван Вазов“ в кв. „Банево“ е в синхрон с усилията на Община Бургас в последните години за създаване на съвременни условия и за въвеждане на иновативни методи на обучение в бургаските учебни заведения. Подобни STEM кабинети се изграждат в още няколко бургаски училищата - ОУ "Александър Георгиев - Коджакафалията", ОУ "Елин Пелин", ППМГ "Акад. Никола Обрешков", Търговска гимназия, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации и ОУ "Васил Левски" – Българово, ОУ "Христо Ботев" - кв. Долно Езерово, ОУ "Братя Миладинови" и Професионалната гимназия по транспорт.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 234
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 217
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 222
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 506
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 477
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.