« декември 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Писатели от Бургас и Велес подписват договор за сътрудничество

Писателски общности от Бургас и Велес (Република Северна Македония) ще подпишат договор за сътрудничество, който включва реализация на творчески проекти. Това бе обсъдено по време на международния литературен форум «Рацинови средби», посветен на големия македонски поет Коста Солев Рацин. В престижната литературна проява Бургас бе представен от поетесите Роза Боянова и Наталия Недялкова по покана на кмета на Велес г-н Аце Коцевски. 58-то издание на Рациновите средби бе тържествено открито на сцената на театъра «Йордан Хаджи Константинов Джинот». Във фестивалното четене участваха представители на домакините и поети от България, Сърбия, Черна Гора и Италия. Залата аплодира творческото представяне на проф. д-р Атанас Вангелов, Искра Пенева, Глигор Стойковски, Роза Боянова, Наталия Недялкова, Владимир Мартиновски, Делвина Крлуку, Игор Крайев, Зденка Валентич Белич, Гьоко Здравески, Лучила Трапацо, Татяна Вуйович Костич, Михайло Свидерски, Лейла Шериф и Стефан Марковски. Литературният форум бе съпроводен с богата съпътстваща програма, а младите велески поети доказаха на практика, че добрите традиции имат своето продължение. Поезията от България получи висока оценка и бургаските поетеси бяха поздравени от кмета на Велес Аце Коцевски, представители на организационния комитет на форума, общината и литературната общност – Верица Тодоровска, Владо Смилев , Лили Арсова и Фросина Маджарова, и от потомци на поета Коста Солев Рацин, които отправиха специални поздрави към творческата общност и градоначалниците в родния им Бургас. По време на деловите разговори домакините проявиха висок интерес към бургаския литературен фестивал Майски срещи на славянските творци „Свято Слово“, който тази година отбеляза своята 15-годишнина. Роза Боянова и Наталия Недялкова разказаха за литературния живот в морския град и за подкрепата, която Общината оказва на бургаските творци. Писатели от Македония традиционно участват в литературния фестивал „Свято Слово“, чиито координатори са Вили Колева, Роза Боянова и Наталия Недялкова. За активизирането на сътрудничеството и популяризирането на бургаските писатели в Македония огромен принос има директорът на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София драматурга д-р Сашко Насев. Поетичната визита на представители на Бургас в Македония приключи в град Струмица по покана на поета и журналист Гьорги Калайджиев, който бе участник в юбилейното издание на „Свято Слово“. В Струмица също бяха обсъдени възможности за реализация на съвместни творчески проекти.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Спортни събития на Никулден

  • 02 Дек 2021
  • 55
Наред с богатата културна програма, Бургас винаги посреща своя празник Никулден с поредица спортни събития. Така ще е и този декември. Движението и спортът са неразделна част от здравословния начин на живот и помагат на хората да остаряват красиво. Така че намирайте време да ги практикувате!

Балетната класика „Жизел“ в бургаската опера

  • 02 Дек 2021
  • 62
Първото събитие в програмата за декември на Държавна опера – Бургас е балетната класика „Жизел“ по музика на Адолф Адам, считана за един от най-романтичните балетни произведения, ще представи отново на бургаска сцена новия прочит на красивата любовна история – постановка и режисура на Галина Калчева, която е и репетитор на балетната трупа на Държавна опера – Бургас.

Коледен календар на „Бургас харесва младите“

  • 02 Дек 2021
  • 57
Отборът на информационния портал „Бургас харесва младите“ към Община Бургас ви предлага да се включите в едно вълнуващо празнично събитие.

Допълнително пари за безплатен транспорт на децата и учениците отпускат на общините

  • 01 Дек 2021
  • 175
Правителството отпусна допълнително по бюджетите на общините 2 356 534 лв. за 2021 г. за компенсиране на безплатния транспорт на деца и ученици.

Новият български филм „Спекуланти“ с първа прожекция в Бургас

  • 01 Дек 2021
  • 134
Определян като „първия български финансов трилър“, новият филм „Спекуланти“ ще бъде представен за първи път в Бургас с две прожекции – от 17:30 и 20:00 ч., на 04.12.2021 г. (събота), в зала „Тончо Русев“ на НХК.