Ваньо Вълчев е носител на наградата „Златен пегас“ за цялостно творчество

Кметът Димитър Николов връчи на емблематичния Ваньо Вълчев наградата "Златен пегас" - за цялостно творчество и принос в развитието на бургаската и национална култура. Тя се присъжда веднъж на две години. За писателската си работа през 2016-та Ваньо Вълчев заслужи още една от бургаските литературни награди - плакет "Петко Росен" за романа "Бягство към Византия". Другите двама отличени автори са Лилия Христова  - плакет "Христо Фотев" за поезия, с който е отличена стихосбирката й "Ориса ме Алиса", както и Живка Иванова - плакет "Пегас" за сборника й с разкази "Плетачката". Номинациите за най-доброто в бургаската литература през годината направиха литературните критици доц. д-р Елка Димитрова-Уилис и доц. д-р Пламен Антов. Те също присъстваха на церемонията за връчване на наградите, наред със зам.-кмета Йорданка Ананиева, директора на дирекция "Култура и връзки с обществеността" Весела Йорданова и Веселин Пренеров - председател на комисията по култура в местния парламент. Кметът Николов поздрави в аванс писателската общност за приближаващите Никулден и Коледа. "Благодаря Ви, че изпълнихте с живот и смисъл новия Писателски дом, който изградихме в сърцето на Бургас. Нека Вашата читателска аудитория се увеличава с годините", каза още той. В края на церемонията бе отдадена почит на двама от доайените на бургаската литература, с които за съжаление се разделихме неотдавна - Атанас Радойнов и Иван Бубалов.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 109
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 118
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 119
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 157
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 131
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.