Рекордно много първокласници в Бургас

Шест нови паралелки са разкрити за първокласници в Бургас, след като се отчита истински бум на децата, които ще прекрачат училищния праг за пръв път на 15-ти септември. В момента броят им е 1996, а очакванията са да мине 2000 деца до сряда. Това е рекорд, след като миналата година бяха 1867, а през 2019 - 1923. Новите паралелки са в училищата - „Васил Априлов“, „Йордан Йовков“, „Пейо К. Яворов“, „Св. св. Кирил и Методий“, „Константин Петканов“ и в „Елин Пелин“. Децата ще влязат в 90 класни стаи, които през това лято бяха напълно обновени и технологично оборудвани при реализацията на третия етап от общинската програма „Първокласно начало“. Учебните помещения са оборудвани със специални антибактериални настилки на пода, лед осветление, модулно обзавеждане, нови индивидуални чинове с възможност за различни конфигурации, технологично интерактивно оборудване, в което влизат модерни сензорни панели с вграден компютър и специализиран образователен софтуер. Проектът въвежда и нови интерактивни методи на работа в клас, съчетаващи най-доброто от европейския и световен опит в сферата на образованието. Общинският проект "Първокласно начало" вече дава своите добри резултати. За поредна година отчитаме повишаване на броя на децата, кандидатстващи в бургаски учебни заведения. В последните години се забелязва отчетлива тенденция Бургас да се налага като предпочитано място за живот и обучение от много млади семейства от други населени места, както и от млади хора, които се връщат от чужбина в родния град“, сподели кметът Димитър Николов. Градоначалникът допълни, че още с реализирането на първите два етапа на общинската програма бяха обновени 200 класни стаи в 33 училища, а над 300 учители преминаха квалификация за преподаване със специално разработеното учебно съдържание и новите методики за обучение. Освен обновените класни стаи, 12 площадки в училищни дворове са приспособени за провеждане на изнесено обучение на открито, а 6 училища ще посрещнат учениците на 15 септември с реновирани спортни игрища – „Пейо Яворов“, ПГЧЕ „Васил Левски“, „Любен Каравелов“, „Васил Левски“ – кв. „Горно Езерово“, АЕГ „Гео Милев“ и НБУ „Михаил Лъкатник“. Ремонтирани бяха и дворните пространства на 9 детските градини – „Звездица“- филиал, „Радост“, „Моряче“, „Калина Малина“- Ветрен, „Веселушко“, „Пролетна дъга“ и „Ракета“- с. Маринка и градините в Равнец и Рудник. За да бъдат напълно готови училищата за началото на новата учебна година, кметът Димитър Николов разпореди на директорите на детските и учебните заведения да обезопасят достъпа до тях, като извършат цялостен оглед на поверените им сгради и прилежащите им дворни пространства. Мерките включват оглед на всички дървета в дворовете и около тях за опасни клони и отстраняването им, ако има такива, проверка на спортните и игрови съоръжения на двора, както и състоянието на пешеходните пътеки, пътната маркировка и изправността на уличното осветление.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 101
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 91
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 88
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 96
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.