Архитектурен фестивал започна в Бургас

В дните до 10 октомври Бургас ще е домакин на Архитектурен фестивал, включващ поредица от събития, посветени на това изкуство с практическо приложение, упражнявано у нас от много талантливи хора.Организатор е Съюз на архитектите в България. Сред съорганизаторите са Община Бургас, Камара на архитектите в България, Съюз на българските художници, Столична община, с подкрепата на ВСУ „Любен Каравелов“, НХА, „Баумит България“ ЕООД, „Метрополитен“ ЕАД. Медиен партньор е Градът Медия Груп. Първото от поредицата събития е изложба, която ще бъде открита днес, 29 септември, от 17 часа, в сградата на новата бургаска библиотека на ул. „Св. св. Кирил и Методий“. Тя е озаглавена „Българска архитектурна литература – 2010 - 2021“ (от фондовете на библиотеката на САБ и Регионална библиотека „Пейо Яворов“). Ето и останалите основни събития в програмата: 30 септември, ПГСАГ „Кольо Фичето“, 17 часа Откриване на изложба на студентски дипломни и курсови проекти, специалност „Архитектура“ 2020 – 2021 на ВСУ „Любен Каравелов“ 1 октомври, Културен дом на нефтохимика и пл. „Тройката“ Официално откриване на фестивала, 18 часа Национална изложба „Изкуства на обществения форум“; Обща изложба на архитектите от Бургас – „Архимория 2021“; Сборна изложба „Общински политики в естетиката на градската среда“; Изложба на проекти от конкурса „Брацигово 2021“; Обща изложба на архитектите от Хасково „19 архитекти от Хасково“; Изложба „Под куполите на Ларгото – Нова софийска архитектура 2015 – 2020“; Изложба на студентски проекти от УАСГ, ВСУ „Любен Каравелов“, ВСУ „Черноризец Храбър“, НБУ. От 1 октомври, пред хотел „България“ Изложба на Столична община „Стандарти за оформяне на градската среда“; Изложба „Метростанциите като художествен синтез“ – на „Метрополитен“ ЕАД – София; Изложба „Публични пространства и монументално изграждане на София“; Изложба „Стенна живопис и графити в София“; Изложба на „Баумит България“ ЕООД – Конкурс „Фасада на годината 2019“. 4 октомври, Филиал на НХА в Бургас Изложба на студентски проекти на НХА, архитектурно ателие „Созопол 2021“ 4 октомври, КЦ „Морско казино“, 18.30 часа Честване на Международния ден на архитектурата и обявяване на наградите на „Архимория 2021“ * „Архитектурен фестивал Бургас 2021 е първият по рода си в България. Инициативата за него принадлежи на САБ, но тя бе успешно подкрепена от СБХ, КАБ, Столична община и особено от Община Бургас и нейния кмет г-н Димитър Николов. Нашето желание е да провеждаме този фестивал ежегодно и чрез него да се отчитаме пред себе си и пред обществото, но също и да приобщаваме гражданите към великото изкуство АРХИТЕКТУРА. Желаем на бургазлии и гостите на града да получат радост от срещата си с нашето творчество – на архитекти, художници, ландшафтни архитекти, дизайнери!“, казват проф. д-р арх. Тодор Булев (председател на УС на САБ) и арх. Владимир Милков (председател на УС на КАБ).

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Нов реанимобил купен със събрани капачки в УМБАЛ - Бургас

  • 28 Окт 2021
  • 71
УМБАЛ Бургас вече има реанимобил, купена със средства от рециклирани капачки и дарители. Каузата бе на Отделението по неонатология в морския град и отбеляза своя успешен завършек, съобщиха на фейсбук страницата си организаторите.

Нощно бягане "Бургас свети" тази събота

  • 28 Окт 2021
  • 67
170 атлети от цялата страна ще се включат в инициативата "Бургас свети" тази събота, 30 октомври, от 20.00 часа. Стартът и финалът на интересното събитие са пред сградата на Общината.

Проектът за площад „Св. св. Кирил и Методий“

  • 27 Окт 2021
  • 190
Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас да стане привлекателно място и зона за туристически атракции, събития, фестивали и базари?

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ приключи

  • 27 Окт 2021
  • 154
Над 300 творби събра любимият конкурс на учениците „Морето не е за една ваканция“. В раздел „фотография“ пристигнаха над 200 снимки от всички краища на страната, а в раздел "компютърна рисунка" над 100 творби.

Зелена светлина за изграждане на нова болнична сграда и нов медицински център на КОЦ-Бургас

  • 27 Окт 2021
  • 146
„Моля, с грижа за здравето на бургазлии, да се отнесете отговорно и да подкрепите докладната записка за Комплексен онкологичен център – Бургас. Преди четири години стартирахме този мащабен проект и сега предстоят две докладни записки, които трябва да подкрепите.