Над 200 кг отпадъци извадиха от морето водолази

Над 200 кг. отпадъци, предимно автомобилни гуми, пластмаса и стъкло, извадиха от морското дъно кра Моста професионални водолази от Сдружение“ Приятели на морето“ по време на екоакция, инициирана от Община Бургас. В нея се включиха и доброволци от 415-ти батальон за гражданско-военно сътрудничество от Каламазу, Мичиган. Проявата бе посветена на Международния ден на морето и е част от проекта „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“, който се изпълнява в партньорство с Фондация „Шанс за децата и природата на България“, както и НПО „The Blue Army“, Исландия. Финансирането му е по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021. В акцията край Моста се включиха общо 12 професионални водолази, 2 доброволци и 4 американски военни. Въпреки дъждовното и студено време акцията се реализира успешно. Според мащабни проучвания, само за последните 4 години, с близо 20 % е нараснал броя на морските обитатели, които са били застрашени или са пострадали от поглъщане на пластмаса или в неправомерно оплитане в мрежи. С дейностите по проекта на Община Бургас „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“ се цели подобряване на екологичният статус на морските води в Бургаския залив и повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите за намаляване и предотвратяване на морските отпадъци.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 94
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 93
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 99
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 303
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 267
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас