Жителите на Бургас посрещат празника на града с модернизиран градски транспорт

Общинската фирма „Бургасбус“, която обслужва по-голямата част от вътрешноградските и крайградските линии в Бургас, отговаря на нарастващата нужда от модерен градски транспорт и увеличаващото се население в града с разширяване на автопарка си със 7 ултрамодерни автобуси. Първите две превозни средства тръгват официално на 6 декември и през този ден гражданите ще могат да пътуват с тях безплатно. Те са финансирани от Регионален фонд за градско развитие по програма JESSICA. Производител на новите автобуси е полската марка “Solaris”. В празника на града модерните Urbino 18, Metro Style, ще се движат по маршрута на бързата автобусна линия. Аналогията на името Metro Stile с модерната визия на автобуса, напомняща за влакчетата от метрото, не е случайна – бързата автобусна линия в Бургас като основна част на новата транспортна схема е замислена като аналог на надземен метрополитен. Този модел е единствен не само за България, но и на Балканския полуостров. Автобусите разполагат с 40 седящи места, максималният брой пътници, който събират, е 130 души. Оборудвани са с ниски подове и разполагат със специално място, предназначено за инвалидни и бебешки колички. Допълнителните функции включват електронни табла за информация, видео наблюдение, GPS система и климатик. Новите автобуси са с дизелови двигатели по стандарт EURO 6, при който емисиите изгорели газове са сведени до минимум. Solaris Urbino 18 се движат само в Полша и Франция, а скоро ще бъдат доставени и в Италия. Очаква се останалите 5 автобуса да влязат в ескплоатация до Коледа. „Щастливи сме, че първите градски автобуси, финансирани по програма JESSICA, са толкова модерни и функционални. Гражданите и гостите на Бургас заслужават достъпен и комфортен градски транспорт, с максимална грижа за опазване на околната среда.“, споделя Мартин Заимов, директор на Регионалния фонд за градско развитие.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 103
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 93
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 90
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 100
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 59
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.