ВиК - Бургас подписа договор за заем от Европейската банка за развитие

Договор за заем с Европейскта банка за Възстановяване и Развитие подписа днес ВиК-Бургас. Договорът е последна стъпка от започването на мащабния проект, а заемът е за фининсиране на съучастието на бургаското дружество в проекта. Общият размер на инвестицията е 459,3 млн. лева, като е разделена между ВиК оператора и Оперативна програма „Околна среда“. Подпис под договора с банката за първия етап от изпълнението на проекта поставиха нейният директор за България Анка Ионеску и инж. Ганчо Тенев-директор на ВиК-Бургас. „Това е вторият проект, по който работим съвместно с ВиК -Бургас. Щастливи сме, че можем да подкрепим първата част на проекта и тази важна инвестиция за подмяна на водопроводна мрежа, надяваме до края на следващата година да подпомогнем и втората част на проекта“, заяви госпожа Ионеско. Най-мащабният проект на територията на Бургаска област в областта на ВиК -мрежата предвижда реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК инфраструктура, изграждане на нови системи в 30 селища с над 10 000 жители на територията на осем общини- Бургас, Айтос, Карнобат, Поморие, Несебър, Созопол, Приморско, Царево. Дейностите включват реконструкция на над 158 км водопроводна мрежа и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на около 80 кв нова ВиК мрежа. Ще бъде построена една нова пречиствателна станция и реконструирани три стари, ремонтирани на две за питейни води. На 4 март бе одобрена бевзъзмездната финансова помощ в размер на 145 731 800 лева за изпълнение на първия етап. На практика след старта на проекта до дни започват следните дейности реконструкция на мрежа в Бургас, Айтос, Карнобат, Царево, Китен и Лозенец. Предвидено е строителство на една пречиствателна станция в Карнобат, реконструкция на тази в Бургас, Меден рудник, Обзор. Ще бъдат реконструирани две станции за питейни води -Камчия и Ясна поляна. Във втория етап на проекта ще бъдат ремонтирани водопроводи в Несебър, Поморие, Обзор, Крайморие, Созопол, Черноморец. Реализацията на втория етап се забавя, защото трасетата преминават през защитени зони. Това е причина Поморие да остане във втория етап, а не в първия. „Ако питате мен трябваше да са първи, защото това е единствения град без резервоар“, заяви директорът на ВиК -Бургас-инж. Ганчо Тенев. Цената на водата най-вероятно ще се повиши, заради повишението на ел.енергията е която е скочила три пъти. Заемът с Европейската банка от ДКЕВР го приемат като амортизация на дружеството. По прогноза с около 10 процента ще се намали загубата на вода. В момента в Бургас загубите на вода са около 50% и се водят като едни от най-малките в държавата.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 348
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 321
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 329
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 320
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 285
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.