ВиК - Бургас подписа договор за заем от Европейската банка за развитие

Договор за заем с Европейскта банка за Възстановяване и Развитие подписа днес ВиК-Бургас. Договорът е последна стъпка от започването на мащабния проект, а заемът е за фининсиране на съучастието на бургаското дружество в проекта. Общият размер на инвестицията е 459,3 млн. лева, като е разделена между ВиК оператора и Оперативна програма „Околна среда“. Подпис под договора с банката за първия етап от изпълнението на проекта поставиха нейният директор за България Анка Ионеску и инж. Ганчо Тенев-директор на ВиК-Бургас. „Това е вторият проект, по който работим съвместно с ВиК -Бургас. Щастливи сме, че можем да подкрепим първата част на проекта и тази важна инвестиция за подмяна на водопроводна мрежа, надяваме до края на следващата година да подпомогнем и втората част на проекта“, заяви госпожа Ионеско. Най-мащабният проект на територията на Бургаска област в областта на ВиК -мрежата предвижда реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК инфраструктура, изграждане на нови системи в 30 селища с над 10 000 жители на територията на осем общини- Бургас, Айтос, Карнобат, Поморие, Несебър, Созопол, Приморско, Царево. Дейностите включват реконструкция на над 158 км водопроводна мрежа и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на около 80 кв нова ВиК мрежа. Ще бъде построена една нова пречиствателна станция и реконструирани три стари, ремонтирани на две за питейни води. На 4 март бе одобрена бевзъзмездната финансова помощ в размер на 145 731 800 лева за изпълнение на първия етап. На практика след старта на проекта до дни започват следните дейности реконструкция на мрежа в Бургас, Айтос, Карнобат, Царево, Китен и Лозенец. Предвидено е строителство на една пречиствателна станция в Карнобат, реконструкция на тази в Бургас, Меден рудник, Обзор. Ще бъдат реконструирани две станции за питейни води -Камчия и Ясна поляна. Във втория етап на проекта ще бъдат ремонтирани водопроводи в Несебър, Поморие, Обзор, Крайморие, Созопол, Черноморец. Реализацията на втория етап се забавя, защото трасетата преминават през защитени зони. Това е причина Поморие да остане във втория етап, а не в първия. „Ако питате мен трябваше да са първи, защото това е единствения град без резервоар“, заяви директорът на ВиК -Бургас-инж. Ганчо Тенев. Цената на водата най-вероятно ще се повиши, заради повишението на ел.енергията е която е скочила три пъти. Заемът с Европейската банка от ДКЕВР го приемат като амортизация на дружеството. По прогноза с около 10 процента ще се намали загубата на вода. В момента в Бургас загубите на вода са около 50% и се водят като едни от най-малките в държавата.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

И вие можете да помогнете на Люба, която обедини 5 бургаски гимназии

  • 30 Ное 2022
  • 79
Благотворителен волейболен турнир в Бургас обединява учители и ученици на 5 професионални гимназии – АЕГ „Гео Милев”, НЕГ „Гьоте”, ПГЧЕ „Васил Левски”, ППМГ „Акад. Никола Обрешков” и СУ „Константин Преславски”. Призивът е да помогнем на 23-годишната Люба Наумова, която се бори с рядко заболяване.

Никулденски детски базар ще се проведе в Библиотека „Пейо Яворов“

  • 30 Ное 2022
  • 76
Никулденски детски базар ще се проведе на 5 и 6 декември от 11.00 до 17.00 часа в Регионална библиотека “Пейо К. Яворов”. В събитието ще участват деца от НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас. Децата до 10 г. е добре по възможност да са с придружител.

С безплатно тестване и шествие ще бъде отбелязан в Бургас Световния ден за борба срещу СПИН

  • 30 Ное 2022
  • 76
По традиция на 1 декември Община Бургас, РЗИ-Бургас, БМЧК и Асоциацията на студентите медици /АСМБ-Бургас/ ще проведат кампания по повод Световния ден за борба срещу СПИН. Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве.

Представят завладяващия спектакъл „Дамата с камелиите“ от Александър Дюма-син на бургаска сцена

  • 29 Ное 2022
  • 218
Дамата с камелиите“ на Александър Дюма - син е най-новата премиера на Варненския театър, с която на 30 ноември от 19.00 часа трупата ще гостува на сцената на НХК в Бургас.

Вземат спешни мерки за укрепване на пропадащата велоалея към „Сарафово“

  • 29 Ное 2022
  • 174
 Кметът Димитър Николов внесе извънредна докладна за спешно изготвяне на проект, с който да се конкретизират и остойностят мерките за укрепване на свлачището между Солниците и кв. „Сарафово“, заплашващо да събори в морето част от най-живописната и използвана бургаска велоалея. Тази сутрин общинските съветници подкрепиха неговото предложение.