Макет на остров Света Анастасия получи община Бургас

Макет на остров Света Анастасия, изработен през 1987 г. от арх. Николай Николов, беше предоставен на Община Бургас от неговата дъщеря Нела Николова. Тя намира макета съвсем случайно в дома си заедно със скиците, които също са дарени на общинска администрация Преди 34 години арх. Николов е създал макета на бургаския остров, като задание от тогавашния Национален институт за паметниците на културата, предшественик на днешния Национален институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, където е работил като проектант. Въпреки десетилетията, които са минали оттогава, макетът добре направен и в изключително добро състояние. В долния му ляв ъгъл още стои старото име на острова – Болшевик. Идеята, макетът да бъде предоставен на Общината, е на неговия колега – арх. Бойко Гетов, който вижда макета и решава, че подходящо място за него е в сградата на Общината или на острова. Арх. Николай Николов е роден на 9 юни 1944 г. в Разград, но след като завършва архитектура в София се установява за постоянно в Бургас. Работи като проектант в НИПК. Бил е член на Камара на архитектите в Бургас. През годините е работил по редица обекти, като Славейковия пазар и пазарите в комплексите „Лазур“ и „Изгрев“, както и по фасадите на сградата на Областната управа, на родната къща на Георги Шагунов и др. Макетът и скиците вече са при главния архитект на Община Бургас - Емил Бурулянов, който ще реши къде ще бъде най-подходящото място, на което да бъде изложен макетът на остров „Света Анастасия“ от 1987 г.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 34
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 46
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 60
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 125
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 103
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.