Местната комисия в Бургас отбеляза спад в противообществените прояви на малолетни и непълнолетни

Намалели са проявите, свързани с наркотични вещества и кражби от магазини През 2021 г. в Бургас е отбелязан спад в противообществените прояви, извършени от малолетни и непълнолетни. Намалели са кражбите от магазини /само 2 през 2021 г./ и престъпленията свързани с притежание, употреба и разпространение на наркотици. Последните са спаднали от 13 през 2020 г. до 4 през 2021 г. Тези данни са регистрирани от работата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Бургас. Леко увеличение се забелязва във вандалски прояви, сред които чупене на люлки, пейки, катерушки и най-вече в интернет престъпления, които се обясняват с ограничителните пандемични мерки през последните две години. Комисията е провела образователни превантивни кампании сред 125 непълнолетни ученици и спортни инициативи сред 123 деца през изминалата година. Кампании за асоциално поведение са проведени сред 90 малолетни деца, сред 52-ма непълнолетни за насилие между деца и за наркотични вещества, тютюнопушене и алкохол сред 96 ученици. Най-много индивидуални консултации са проведени за употребата на тютюневи изделия – 25, следвани от 16 за насилие между деца, 6 за наркотици и 5 за алкохол. Семейни консултации експертите от Комисията са провели с общо 73 деца – 6 малолетни и 67 непълнолетни. Само 3 са случаите през 2021 г., които са пренасочени от Местната комисия към Отдел „Закрила на детето“ на Дирекция „Социално подпомагане“. На 34 деца Комисията е изготвила през изтеклата година оценка на риска от повторно извършване на противообществена проява. След извършени проверки от Комисията са съставени са 2 акта през лятото на родители на непълнолетни, които са допуснали децата им да бъдат в питейни заведения след определения вечерен час в Закона за закрила на детето и 56 предупреждения за неефективен родителски контрол. През миналата година Комисията е провела голям брой превантивни кампании – „Опази ме“, свързана с международния ден за борба с наркоманиите, арт занимания и дарения на топки, федербали и образователни настолни игри на децата от педагогически интернат в с. Варненци. През 2021 г. година Комисията ремонтира и обособи консултативен център с отделен вход за провеждане на консултации с деца и родители, занимания по арт терапия и обучение и срещи със студенти от специалност "Социална педагогика" на Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Местната комисия за борба с противообществените прояви откри и нов кабинет в кв. "Победа", с адрес "Хан Кубрат" № 7. През настоящата година, освен дейността и превантивните кампании, Комисията ще организира среща и представяне на филма и книгата на приключенеца, пътешественик и писател – Филип Лхамсурен, който стана третият човек, прекосил самостоятелно Амазонската джунгла. Той ще представи личната си история, преминавайки през трудното си детство, противообществените прояви, до хората и събитията, които са го променили към добро.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 104
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 111
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 116
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 153
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 128
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.