Най-елитните еко награди за учащи бяха връчени в Бургас, победителите с прием в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

За шести път в Бургас бяха обявени най-елитните еко награди за ученици и студенти в България. Националната конференция на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ „Да мислим екологично за бъдещето“ привлече участници от 22 града. Над 140 ученици и студенти, ръководени от близо 50 учители и преподаватели, представиха своите доклади-презентации свързани със замърсяване и опазване на околната среда и екосистемите. Основната тема на конкурса са екологичните проблеми и решения в регионите. Отличените ученици, които завършват средно образование, ще бъдат приети без конкурсен изпит, в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в специалност „Екология и опазване на околната среда“. Председателят на Организационния комитет доц. Александър Димитров обърна внимание, че и тази година са постъпили много силни доклади и журито е било затруднено при оценяването. Целта на конференцията е да се повиши ангажираността и отговорността на младите хора за опазването на околната среда и екосистемите, намаляване и ограничаване на отпадъците и търсенето на зелени решения. Голямата награда беше присъдена на Христина Катранджиева от Гоце Делчев, която получи приз от името на екс министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Първите места в различните категории при учениците са за Константин Терзиев и Светла Паликарова от Чепеларе, Розанна Мишева и Антони Георгиев от Велико Търново, Александра Попова и Виктория Петрова от ППМГ – Бургас. Най-добрата студентска работа е на Рада Генова от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Младите еколози получиха награди и от зам.-ректора на университета проф. Ирена Марковска и председателя на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова. Традиционно конференцията се организира от бургаския ВУЗ и Студентски съвет, Община Бургас, РУО - Бургас и „Кроношпан - България“ ЕООД. Събитието е част от Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2021/2022 г. Повече за катедра „Екология и опазване на околната среда“ и предстоящия прием на студенти може да откриете в сайта им: www.еоос.бг

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 84
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 81
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 80
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 92
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.