Филмът „Бягство” на Виктор Божинов открива фестивала „КИНОВАКАНЦИЯ” в Бургас на 11 юни – входът е свободен

„КИНОВАКАНЦИЯ“ е най-новият фестивал в Бургас, организиран от Национален филмов център и Община Бургас. Идеята за него е провокирана от необходимостта да бъде показвано най-доброто от съвременното българско кино. Събитието ще се случи в четири последователни дни – от 11 до 14 юни – като подарък за всички ценители на седмото изкуство и гости на Бургас. Всички прожекции са с вход свободен. Новият български филм "Бягство" на режисьора Виктор Божинов, който стои зад успешните ленти "Възвишение" и "Голата истина за група Жигули", ще открие фестивала. Сред специалните гости на събитието ще бъдат Петър Тодоров – директор на Националния филмов център и част от екипа на филма „Бягство”, сценаристката Деляна Манева, композиторът Петър Дундаков, новата млада надежда на българското кино Александър Кендеров. Той направи пълнометражния си дебют с главната роля във филма „Бягство”. Компания ще му правят актрисата Снежана Макавеева, която се слави с бунтарския си имидж, актьорите Иван Савов и Димитър Сулев. Програмата на фестивала ще започне с нещо за най-малките от 15.30 часа. Тогава ще бъдат представени четири филма, първите два анимационни. „Зимни вечери” ще поведе зрителите на разходка из поетичната вселена на Христо Смирненски. Следва филмът „Сантяго” на режисьора Андрей Кулев. Лентата лавира между смеха и тъгата. Следва прожекция на филма „Магаре”, който спечели „Златна роза” през 2021 година. Сюжетът му разказва за пенсионер от обезлюдено село, който, за да преживее студените си дни, решава да отсече дърво, а това му носи неочаквани последствия. Филмът „Преди края” на режисьорката Елдора Трайкова дава финал на ранните прожекции. * Действието в "Бягство" е в жанра на психологическия трилър и се развива в изоставено селище в Родопите – Чамла. Това е и най-високото село в България, на 1650 м. надморска височина. Сюжетът разказва за противопоставянето на две коренно различни групи млади хора. Едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите управляват комуна за наркозависими. Героят на Дани е персонаж, който преминава между двете групи В тази роля като дебютант влиза актьорът Александър Кендеров. Специално участие в лентата има и френският актьор Беноа Марешал. Можете да си запазите място, ако се регистрирате на този линк: https://www.eventbrite.com/e/358320595547

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 78
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 106
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 94
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 120
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.