Писателят Георги Господинов ще представи творчеството си в Бургас

Гостуването му е част от първия Международен младежки литературен фестивал „Приятелството - смисъл и спасение” Един от най-четените и превеждани съвременни български писатели – Георги Господинов – ще представи творчеството си в Бургас. Авторът на популярните „Времеубежище”, „Физика на тъгата” и десетки други заглавия, ще се срещне със своите почитатели на 27 юни 2022 г., понеделник, от 19 часа, в зрителната зала на Центъра за съвременно изкуство и библиотека на ул. „Оборище” № 49-51. Поет, писател, драматург, преподавател по творческо писане в СУ "Св. Климент Охридски", Георги Господинов е сред най-популярните и награждавани в чужбина български автори с романите си „Физика на тъгата“, „Времеубежище“ и книгите си с разкази. Творбите му са преведени на повече от 20 езика, носител е на множество международни награди, сред които Премио Стрега Еуропео, Наградата на Атина, Швейцарската награда Ян Михалски и други. Визитата на Георги Господинов в Бургас е по покана на Център ”Алеф”, по чиято идея в града се провежда първият Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”. Ден след срещата с обществеността, на 28 юни, от 10 часа, в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, писателят ще проведе уъркшоп с млади литературни дарования. Да се включат в обучението са поканени лауреатите на Деветия международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, организиран от Център „Алеф” – ученици от България, Израел, Унгария, Словакия, Полша, Германия, Латвия, Украйна и Австрия. В рамките на час и половина, със серия творчески задачи Георги Господинов ще предизвика таланта на младите творци да разкрият своите идеи и възможности, ще ги научи как да четат критично, как да разказват за себе си и за света и да редактират текстовете, които пишат. В рамките на фестивала своя опит в литературата и изкуството ще споделят поетът и драматург Недялко Йорданов, писателят Георги Бърдаров, английският писател Кристофър Бъкстън, режисьорът Иван Ничев, чийто филм „Българска рапсодия” участниците във фестивала ще гледат. Младежите ще посетят остров Света Анастасия, „Акве Калиде“, а на 27 юни в 17 часа, в района на Морското казино, с флашмоб ще открият пейка-книга на Център „Алеф”. Част от фестивала е и официалната церемония по награждаването на победителите в Деветия международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, тази година на тема: „Необикновени постъпки на обикновени хора”. Кои ще са победителите ще разберем на 28 юни в 18 часа в Международния конгресен център Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 226
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 210
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 215
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 499
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 469
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.