КОЦ-Бургас закупува нова модерна медицинска апаратура в помощ на пациентите

Общинските съветници подкрепиха днес единодушно закупуване на нова специализирана медицинска апаратура за нуждите и лечебната дейност на Комплексен онкологичен център – Бургас. „Благодарение на печалбата на дружеството за 2021 г. цялото медицинско оборудване, посочено по-горе, може да бъде закупено със собствени средства. Нашата стратегическа дългосрочна цел е, след закупуване на тази апаратура, да бъде построен новия девететажен корпус, да бъде преоборудвана хирургията, гинекологията, там да има клиника по медицинска онкология и някои дейности, които сега не се развиват в лечебното ни заведение – гръдната хирургия и отделение по лицево-челюстна хирургия“, заяви управителят на КОЦ-Бургас и декан на Медицинския факултет проф. д-р Христо Бозов и допълни още, че проектът за построяването на новата сграда вече е на самия финал. „С тази нова апаратура ще дадем шанс на хората да могат да се лекуват тук, в Бургас. С нея ще удължим човешкия живот. Освен това, следващата важна крачка е изграждането на новия хирургически корпус, тъй като в момента КОЦ-Бургас плаща близо 400 000 лв. годишно наем на УМБАЛ Бургас и преценихме, че е по-добре с тези пари да плащаме за кредит за изграждане на новия корпус, в който ще има и пространство за студентите по медицина, където да карат своите практики и стажове. В момента в съществуващата сграда няма такива пространства, а за нас е важно общинския Комплексния онкологичен център да бъде и университетска база за обучение на студентите ни по медицина. Затова нека не спираме развитието му, за да бъде еталон за общинското здравеопазване в страната“, сподели кметът на Бургас Димитър Николов. Със собствени средства лечебното заведение ще закупи оборудване за изграждане на радиохимична лаборатория, хистероскопски сет с помпа и камера, дозов калибратор и тестов източник, светлинен микроскоп, замразяващ микротом и парафинов център, дерматом, дрил система и мешграф, мобилен дигитален ехограф с 3 трансдюсера. С одобрената инвестиция, с която ще бъде закупена новата медицинска апаратура, ще бъде повишено значително качеството на лечебната дейност в КОЦ-Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 320
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 296
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 305
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 307
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 277
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.