КОЦ-Бургас закупува нова модерна медицинска апаратура в помощ на пациентите

Общинските съветници подкрепиха днес единодушно закупуване на нова специализирана медицинска апаратура за нуждите и лечебната дейност на Комплексен онкологичен център – Бургас. „Благодарение на печалбата на дружеството за 2021 г. цялото медицинско оборудване, посочено по-горе, може да бъде закупено със собствени средства. Нашата стратегическа дългосрочна цел е, след закупуване на тази апаратура, да бъде построен новия девететажен корпус, да бъде преоборудвана хирургията, гинекологията, там да има клиника по медицинска онкология и някои дейности, които сега не се развиват в лечебното ни заведение – гръдната хирургия и отделение по лицево-челюстна хирургия“, заяви управителят на КОЦ-Бургас и декан на Медицинския факултет проф. д-р Христо Бозов и допълни още, че проектът за построяването на новата сграда вече е на самия финал. „С тази нова апаратура ще дадем шанс на хората да могат да се лекуват тук, в Бургас. С нея ще удължим човешкия живот. Освен това, следващата важна крачка е изграждането на новия хирургически корпус, тъй като в момента КОЦ-Бургас плаща близо 400 000 лв. годишно наем на УМБАЛ Бургас и преценихме, че е по-добре с тези пари да плащаме за кредит за изграждане на новия корпус, в който ще има и пространство за студентите по медицина, където да карат своите практики и стажове. В момента в съществуващата сграда няма такива пространства, а за нас е важно общинския Комплексния онкологичен център да бъде и университетска база за обучение на студентите ни по медицина. Затова нека не спираме развитието му, за да бъде еталон за общинското здравеопазване в страната“, сподели кметът на Бургас Димитър Николов. Със собствени средства лечебното заведение ще закупи оборудване за изграждане на радиохимична лаборатория, хистероскопски сет с помпа и камера, дозов калибратор и тестов източник, светлинен микроскоп, замразяващ микротом и парафинов център, дерматом, дрил система и мешграф, мобилен дигитален ехограф с 3 трансдюсера. С одобрената инвестиция, с която ще бъде закупена новата медицинска апаратура, ще бъде повишено значително качеството на лечебната дейност в КОЦ-Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 41
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 77
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 49
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 85
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 79
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.