Българчета и украинчета създадоха "кораб на мира" в Бургас

Заедно българчета и украинчета твориха "кораб на мира". Това се случи в Морското казино на Бургас, където всяко едно от децата имаше възможност да разгърне таланта си самостоятелно и да разкаже с молив и бои как изглежда мирът и къде би отишъл неговият кораб. "Да няма самолети по него, да няма военни, трябва да се нарисува с топли цветове, да има и спасителни пояси. А ако му сложим име, то да е "Мир" (...) Трябва да е голям кораб, може на него да има басейн и пързалка, за да се забавляват всички (...) Аз бих го кръстил "Непотъващият кораб. (...) Корабът плува към Украйна, носи сладки и полезни неща, а на него има надпис, че трябва да спре войната, да бъде мир и спокойствие", разказаха децата. „Да направим корабчето на мира“ е инициатива, част от Лятната академия за деца, на филиала на Националната художествена академия в Бургас. За нея обясни главният организатор Мария Ландова. "Днес екипът и децата, участници в Академията, сме поканили наши гости - група украински деца, и правим за тях един празник. Първо, заедно бяхме в експозицията на корабомоделистите - традиционна изложба за Бургас. Там децата попаднаха в рая на корабите, рисуваха ги, за да влязат в детайлите, в характеристиката и конструкцията им, а след това си направиха свой проект на тема "корабчето на мира". Всички ме изненадват с това колко различни и красиви творби създадоха. А сега нямам търпение да видя как ще украсят един хубав кораб заедно, който ще наречем "кораб на мира". Радостни сме, че Общината в Бургас и цялата общност в града прие много радушно нашата инициатива - Лятна академия за деца, която провеждаме за 4-ти път. С всяка следваща година имаме все повече деца, които взимат участие. Преди обед те рисуват в ателиетата на Акедемията - на Магазия 1, а с тях работят студентите. Контактът между тях е прекрасен", посочи Мария Ландова. Днес започва втората седмица от Лятната академия за деца, а до края ѝ, който ще бъде на 22 юли, са предвидени още събития и забавления за участниците - посещение в Археологическия музей в Дебелт, в Авиомузея, на Фестивала на пясъчните скулптури и много други. Новото тази година е въвеждането на ателие по компютърна графика. В творческите занимания могат да участват деца и младежи от 6- до 18-годишна възраст. ИЗТОЧНИК - БНР БУРГАС

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 106
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 112
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 117
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 154
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 129
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.