« август 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Над 2750 ученици са прегледани по общинската програма за превенция на гръбначните изкривявания и затлъстяването

Общо 2753 бургаски ученици на възраст от 7 до 14-годишна възраст са преминали безплатни профилактични прегледи през последните две години, откакто стартира програмата на Община Бургас за превенция и лечение на най-често срещаните в ученическа възраст заболявания – гръбначни изкривявания, затлъстяване и плоскостъпие. Съгласие за включване в програмата са подали общо 3024 ученици, а профилактични прегледи до момента са извършени на 2753 деца. Резултатите показват, че от тях с гръбначни изкривявания са 277 ученици, със затлъстяване – 272, а с плоскостъпие са едва 5. От всички тях, 179 ученици вече са започнали лечебна физкултура, като 87 деца я провеждат в звено „Спортна медицина“ в ДКЦ II, а 92 в Центъра за подкрепа на личностното развитие. Профилактичната програма на Община Бургас досега предвиждаше извършване на първичен преглед в съответното учебно заведение, като учениците, при които са забелязани нарушения в стойката или отклонения в теглото бяха насочвани към личните лекари, които ги изпращаха при специалист, който ги насочваше за лечебна физкултура. За да улесни и ускори достъпа на нуждаещите се ученици до специалист и необходимата лечебна рехабилитация, Община Бургас реши да промени правилата на програмата по следния начин: • Всеки ученик след преглед в учебното заведение, при който са регистрирани съмнение за гръбначно изкривяване или е с наднормено тегло ще получава специална бланка, в която медицинският специалист е отразил предварителната оценка на състоянието; • Община Бургас вече сключи договор с ДКЦ II, звено „Спортна медицина“, за изпълнение дейностите по програмата; • В случай, че личният лекар не може да издаде направление за специалисти с тази бланка, ученикът, заедно с родител може да посети ДКЦ II, звено „Спортна медицина“, където ще бъде прегледан от д-р Вълчев и ще му бъде назначена съответната физикална терапия, в случая лечебна гимнастика; • С една бланка ученикът има право на 40 процедури; • В случай, че има издадено направление по здравна каса за физиотерапевт, ученикът представя бланката и направлението в ДКЦ II, звено „Спортна медицина“, като срещу тях получава 20 процедури по здравна каса и 20 процедури по програмата; • Предвид, че лечението на тези нарушения е продължително, ученикът може да изиска от медицинския специалист в училището втора бланка, след като вече е направил първите 40 процедури. След отмяна на ограниченията от пандемията, отново са подновени рехабилитационните процедури в звено „Спортна медицина“ към ДКЦ II. Само за месеците май-юни през звеното са преминали 25 деца, като всяко от тях получи 40 процедури по лечебна гимнастика. Продължава и рехабилитацията на децата, започнали лечение на гръбначното заболяване или затлъстяване през предходната година. Заявки за следващите месеци се приемат на тел.: 0889 629 565 – Цветина Георгиева – кинезитерапевт.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Спасители предотвратиха трагедия с групово удавяне на Южния плаж в Несебър

  • 29 Юли 2022
  • 2112
Спасители предотвратиха трагедия с групово удавяне на Южния плаж в Несебър. Инцидентът е станал вчера, около 19:00 ч. в извънработното време на спасителите и при вдигнат „червен флаг“, който забранява влизането в морската вода заради лошо време и бурни вълни.

Над 500 деца се включиха в безплатните курсове по програмиране на Община Бургас

  • 29 Юли 2022
  • 1998
Над 500 деца се включиха в безплатните курсове по програмиране на Община Бургас.

На вниманието на бургаския бизнес: Отвориха 2 програми за безвъзмездна финансова помощ!

  • 29 Юли 2022
  • 1991
Община Бургас продължава да следи какви подкрепящи бизнеса програми са активни и отворени за кандидатстване. Нека местните предприемачи се възползват от тях. Привлечете допълнителни средства в Бургас, нека не изхарчват всичко в София и евентуално в Пловдив!

Безплатни прегледи и консултации в областта на гинекологията организират в Бургас през август

  • 28 Юли 2022
  • 2194
Стартират кампания с безплатни прегледи и консултации за лазерни процедури, като съвременен начин на лечение и третиране на редица гинекологични проблеми. Тя ще се проведе през август в градовете Бургас и Пловдив.

Очакват ни три дни спортни емоции в морето, на плажа и на басейн „Флора“

  • 28 Юли 2022
  • 2146
Очакват ни три дни спортни емоции в морето, на плажа и на басейн „Флора“. Четири са събитията, които ще привлекат интереса на бургазлии и гостите на града. Ще се проведат в петък, събота и неделя.