Признание за бургаската поезия и в Китай

Български поетеси, сред които и представителки на Бургас, са включени в престижната Световна антология в Китай. В билингва-изданието на английски и китайски език са събрани произведения на 686 автора от 63 държави. България е представена с поезията на Роза Боянова (Бургас), Наталия Недялкова (Бургас), Емилия Авгинова (Велико Търново) и Розалия Александрова (Пловдив). Инициаторът на мащабния и амбициозен проект е китайската поетеса и преводачка Софи Чен, която коментира че основата цел на начинанието е да бъде изграден международен поетичен мост. Идеята за антологията датира още отпреди 10 години, а подготовката към настоящето издание е започнала през октомври 2021 година. Редакционният екип, ангажиран с реализацията на проекта, е разгледал творби на 30 000 поети от цял свят – сред тях автори от Англия, САЩ, Канада, България, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Русия, Република Северна Македония, Турция, Полша, Филипини, Италия, Беларус, Австралия, Франция, Германия, Норвегия, Гърция, Индия, Непал, Бангладеш, Ирак, Израел, Япония, Южна Корея, Виетнам, Тайланд, Гана, Нигерия, Южна Африка и др. Китайска поезия е представена от творци от Пекин, Шанхай, Тиендзин, Чунцин, Гуандун, Шанси, Джъдзян, Хунан, Хубей, Съчуан и други провинции, общини и региони. След задълбочена селекция в годишника на световната поезия са включени стихотворения на 686 поети от 63 държави. „Избраните стихове са вдъхновени от идеите на хуманизма, преклонението пред красотата на природата, загрижеността за света и Земята. Метафоричната поезия продължава да бъде актуална и днес. Изтънчено философско мислене, кристално чиста образност и богат поетичен език придават елегантен чар на съвременното литературно творчество. А чрез представените творби читателите ще могат да усетят безкрайното очарование на поезията“, споделят съставители на антологията. „Този англо-китайски годишник на световната поезия е реализиран с активното съдействие на преводачи от цял свят. Нека им благодарим за тяхната прецизна творческа работа!“, коментира Софи Чен, която подготви преводите на китайски от английската версия на включените в антологията стихове. Стихове на българските участници в антологията на английски език са преведени от Анамария Коева, Десислава Цветкова и Петя Цонева.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 35
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 36
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение:

НАД 1000 БЕГАЧИ ЩЕ МЕРЯТ СИЛИ НА ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МАРАТОН СТАРА ЗАГОРА 2024

  • 29 Мар 2024
  • 42
„До момента справката, която направихме преди минути в регистрационната система показва, че има заявили участие 1049 желаещи. Преминахме мечтаната граница от 1000 участници, около 200 са регистрираните само от град Стара Загора.“

Кметът Иван Алексиев получи пълна подкрепа в предложението си за учредяване на Фонд за развитие на Летище Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 49
С 20 гласа ЗА от 20 присъстващи общински съветници беше прието предложението на кмета на община Поморие Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“.