Всички 56 нови електробуса вече пътуват по улиците на Бургас

Днес общинският превозвач „Бургасбус“ ЕООД отчете и пускане в експлоатационен режим на всичките 56 бр. електрически автобуси, закупени при изпълнението на проект № BG16M1OP002-5.004-0003 „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт“, финансиран в рамките на процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух” от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“. Това стана в присъствието на мениджърския екип и служители на „Бургасбус“, както и експерти от Общината, работили заедно с тях по проекта. Новите електробуси от 6 месеца поетапно се включват в схемата на масовия градски транспорт. През това време „Бургасбус“ ЕООД успя да „пенсионира“ 16 автобуса с изчерпан експлоатационен ресурс. Освен значителния принос за намаляване на праховото и шумово замърсяване в градската среда, новите транспортни средства предлагат комфортно пътуване за гражданите и гостите на Бургас, включително посредством вградената собствена автоматична филтрираща система за предпазване от коронавирус. В тях има и USB портове, през които пътниците могат безплатно да зареждат своите мобилни устройства. 44 от опериращите нови електрически автобуси, в това число 10 броя 18-метрови и 34 броя 12-метрови, са произведени в Европейския съюз от испанската компания Irizar. 12 чисто нови 9-метрови електрически автобуса приоритетно обслужват популярната линия №9, свързваща комплексите „Меден рудник” и „Славейков”, която преминава и в градския център през една от най-натоварените с трафик централни артерии – бул. „Христо Ботев”. С планираната оптимизация на транспортната схема в Бургас е предвидено електрическите автобуси да осигурят по-голяма плътност на обслужване по бързите автобусни линии, като при това по-интензивно обслужване не се очаква нарастване на количеството вредни емисии по маршрутите им, преминаващи през най-оживените градски зони. „Тази инвестиция се оказа изключително навременна, тъй като в момента зареждането на новите ни електробуси излиза два пъти по-евтино, сравнено с цените на другите горива. Благодаря на всички, които работиха и работят по този толкова важен за Бургас проект!“, коментира кметът Димитър Николов.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 99
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 91
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 88
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 96
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.