На 29 и 30 юли в Бургас ще се проведе фестивалът на поетите с китара „Солени ветрове“

На 29 и 30 юли в Бургас ще се проведе фестивалът на поетите с китара „Солени ветрове“. За 14-та поредна година той привлича изпълнители от различни краища на България. За това издание пристигат двадесет соло артиста, седем дуета и две групови формации, а международните участници са от Русия и Ирландия. Фестивалът е изключително ценен с това, че дава трибуна за истинско творчество, при това съвършено некомерсиално. Може ли да бъде свободен един творец, ако му плащат, за да напише текст или музика? „Светът не може вече да бъде същият и затова е толкова важно да знаем какви сме ние самите – а това е голямата тема, за която пеят бардовете. Би било хубаво, ако можехме да пеем единствено за любов... Бардът е човек, който не само сам съчинява и изпълнява песните си, но е и винаги социално ангажиран.“, казват организаторите. Летни празници на изпятата поезия „Солени ветрове“ е фестивал с представителен и конкурсен характер. Тази година жителите и гостите на Бургас ще имат възможността да видят и чуят предимно млади таланти, подкрепени от бургаски бардове и групи. В „Песента на барда” ще чуем премиерни изпълнения и на утвърдени наши изпълнители, и на таланти, които тепърва ще се доказват. Един от любимите на бургазлии концерти е „Кучешката вахта”, в който бардовете представят свои сатирични и хумористични песни и скечове. В концерта „Бардовете по света“ ще звучат песни на световноизвестни Боб Сегер, Жорж Мустаки, Булат Окуджава, а също и на българите Бойко Георгиев, Пламен Ставрев, Асен Масларски и др. В конкурса „Срещу вятъра“ ще чуете рекорден брой от 13 нови авторски песни с гражданска позиция. Журито е в състав: Председател: Атанас Стоянов. Членове: Красимир Йорданов, Явор Георгиев, Иван Пенчев. Наградата е малка пластика на скулптора Христо Дюлгеров, специално изработена за фестивала. Проектът е финансиран със съдействието на Община Бургас. Организатор: Сдружение „СОЛЕНИ ВЕТРОВЕ”. ПРОГРАМА Сцена „Охлюва“ в Морската градина на гр. Бургас Начало на концертите: 17:30 ч. до 22:00 ч. 29 юли 1. „Песента на барда”, I част – представителен концерт, включващ по 2 нови авторски песни от участник. 2. „Кучешката вахта” – концерт с авторски сатирични и хумористични песни и пародии, скечове, и много хумор. 3. „Бардовете по света“ – концерт на чуждестранните участници и изпълнения на кавъри на известни песни на български и чуждестранни бардове. 30 юли 4. „Песента на барда”, II част. 5. „Срещу вятъра” – Конкурс за нова авторска песен, изразяваща активна гражданска позиция. 6. Награждаване и финал.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 189
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 179
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 185
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 384
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 348
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас