Бургас става част от инициативата за отбелязване на Европейската година на младежта

Младежко биенале на изкуствата“ ще бъде сред основните събития за отбелязването на Европейската година на младежта – 2022 г., определена за такава от Европейския парламент. Освен биеналето, Министерството на младежта и спорта, като национален координатор на инициативата, предвижда провеждането на многобройни прояви за отбелязване на Европейската година на младежта. Целта е младите хора от европейската общност да дадат своите идеи и в тях да се формира гражданска ангажираност към основните теми за развитието на общността. „Младежкото биенале на изкуствата “ е финансирано от Европейската комисия по Договор за безвъзмездна финансова помощ № EAC-2022-0233 по проект „Европейска година на младежта, Национални координатори – България“, финансиран от Европейската комисия и със средства в рамките на бюджета на Министерството на младежта и спорта. Идеята ни е в три български града да се проведе по едно събитие с творческа насоченост, което да предостави пространство на млади хора на възраст 15-29 години да създадат и представят своята артистична визия за дългосрочната Стратегия Европа 2050. Младите хора от цялата страна ще бъдат насърчавани да създават и представят творчески проекти в три категории: Визуални изкуства – фотография, живопис, графика, илюстрация, видео и др.; Театрални изкуства - спектакъл, театър и литературни произведения; Танцово и музикално изкуство. Събитието, представящо творческите идеи на младите във вид на произведения на изкуството, е планирано за град Бургас на сцената пред Морското казино на 01.10.2022 г. (събота). Концепцията на събитието е младежи от цялата страна да представят своята визия под формата на картини, фотографии и др. Освен да посетят изложбата от проекти на млади творци, младежите посетители ще имат възможност да се потопят в творческа среда като нарисуват своята картина с визия за Европа 2050 под ръководството на художник професионалист, който да ги напътства. За целта ще бъдат осигурени 20 работни места със стативи, платна и всички необходими художествени материали за желаещите, готовите картини ще бъдат в последствие изложени за продажба с изцяло благотворителна насоченост, а средствата ще бъдат използвани за насърчаване на млади таланти на град Бургас. На сцената ще се даде възможност на млади таланти от областта да се изявят пред своите връстници.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Виенски блясък, изящни валсове и аристократична атмосфера с „Прилепът“ в четвъртък

  • 29 Ное 2023
  • 36
Празнична ще бъде атмосферата в залата на Бургаската опера – в четвъртък. Искрящото настроение – като пенливо шампанско от бала на Княз Орловски, е гарантирано на 30 ноември от 19 часа – със спектакъла на една от най‐обичаните оперети на Йохан Щраус‐син – "Прилепът".

Бургаските хора с увреждания с тържество за своя специален ден

  • 29 Ное 2023
  • 45
Бургаските хора с увреждания и потребители на социални услуги подготвят с помощта на Общината тържество за своя специален ден. Те ще се изявят с танци, песни, рецитации.

Димитър Николов отличи младите учители на Бургас за успешен старт в кариерата

  • 29 Ное 2023
  • 47
В навечерието на Никулден кметът на Бургас Димитър Николов отличи учителите, за които тази година е първа в тяхната преподавателска кариера. Събитието през последните години се превърна в традиция. Инициативата е на кмета Димитър Николов и има за цел да насърчи младите педагози да се развиват в своето професионално поприще.

Никулденската програма започва още на 1 декември, ето събитията за идващия петък

  • 28 Ное 2023
  • 294
Някои събития, включени в богатата никулденска програма на Бургас, дори няма да изчакат идването на 6 декември. Ето какво ви очаква в първия ден на последния месец на годината:

Благотворителен коледен фест ще се проведе в бургаската библиотека

  • 28 Ное 2023
  • 258
В дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека ще се проведе благотворителна коледна работилница за играчки, която има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение.