« февруари 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Община Бургас започна мащабна профилактична кампания за диагностика на остеопороза

Безплатните изследвания ще се провеждат в ДКЦ 2 на бул. „Демокрация“ № 94 /кабинет 118/ и в Медицински център „Д-р Стайков“ в ж.к. „Изгрев“ /ул. „Транспортна“ № 33/ по предварително изготвен график. По време на изследването ще бъде измервана костната плътност на лумбални прешлени и една бедрена шийка по метода на двойно-енергийната рентгенова абсорциометрия (DEXA) с остеодензитометър. „Благодаря на ДКЦ II и МЦ „Д-р Стайков“, които се включиха в провеждането на профилактичната кампания за диагностика на това заболяване. С нея искаме да окажем подкрепа и внимание към хората от третата възраст. С тази цел преди три години създадохме програмата „Активни пенсионери“, част от която са тези изследвания“, сподели кметът Димитър Николов. Всички жени и мъже, членуващи в пенсионерските клубове на територията на община Бургас, ще имат възможност да се включат в профилактичните изследвания. При наличие на остеопороза, пациентът с направление от личния лекар ще може да посети специалист ревмокардиолог, който да му предпише подходящо лечение. Остеопорозата е социално значимо заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж след 50-годишна възраст, като често води до инвалидизация на човека в резултат на фрактури. Засяга скелета, като намалява костната плътност, което е причина за възникване на счупвания, най-често в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Заболяването протича без явни признаци, заради което е известен като „тихия убиец“ и откриването му става при профилактичен преглед на костната плътност или при възникване на фрактура. При здравословен начин на живот и правилна профилактика, това заболяване не се развива. За профилактика на остеопорозата са необходими правилен хранителен режим и физическа активност. Важно е да се отбележи, че профилактиката на остеопорозата е през целия живот. Друго много важно условие за костното здраве са контролните профилактични прегледи, с които при откриване на остеопения се предприемат навременни мерки за лечение и профилактика.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургас пълни солиден календар със спортни събития, които удължават туристическия сезон

  • 23 Фев 2024
  • 250
Спортният календар на Бургас за 2024 г. се запълва с големи събития, които ще доведат много гости на града. Сред тях има световни и европейски първенства. Община Бургас съдейства и се старае да насочи някои от турнирите към новата държавна зала „Арена“, за да повиши нейната заетост.

Къде тази събота ще измерват кръвна захар, телесни мазнини и калории

  • 23 Фев 2024
  • 200
Община Бургас ще проведе утре, събота, поредна профилактична здравно-информационна кампания с цел консултации за промяна към по-здравословен начин на живот на бургазлии. Този път дейностите ще се извършат в мол „Галерия“ от 14.00 до 17.00 часа.

Кметът поздрави успешни бургаски спортисти, предстои ремонт на залите „Младост“ и „Нефтохимик“

  • 22 Фев 2024
  • 421
Кметът Димитър Николов се срещна с изявени бургаски спортисти, за да ги поздрави за постигнати от тях сериозни успехи. В кабинета му гостуваха София Христова и Християна Юлиева. Те тренират в клуб „Нефтохимик“ и са ученички в спортното училище на Бургас.

Белодробната болница в Бургас обявява конкурс за лекари и медицински сестри

  • 22 Фев 2024
  • 419
Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания - Бургас ЕООД обявява конкурс за няколко работни позиции:

В Бургас се провежда обучение на 80 учители за промените в климата чрез иновативна методика

  • 22 Фев 2024
  • 412
Общо 80 учители от Бургас участват в иновативно обучение по международна програма, което ще ги подготви да водят самостоятелно работилници за промените в климата сред учениците си. Обучението се провежда в Конгресния център с подкрепата на Община Бургас.