« декември 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Община Бургас започна мащабна профилактична кампания за диагностика на остеопороза

Безплатните изследвания ще се провеждат в ДКЦ 2 на бул. „Демокрация“ № 94 /кабинет 118/ и в Медицински център „Д-р Стайков“ в ж.к. „Изгрев“ /ул. „Транспортна“ № 33/ по предварително изготвен график. По време на изследването ще бъде измервана костната плътност на лумбални прешлени и една бедрена шийка по метода на двойно-енергийната рентгенова абсорциометрия (DEXA) с остеодензитометър. „Благодаря на ДКЦ II и МЦ „Д-р Стайков“, които се включиха в провеждането на профилактичната кампания за диагностика на това заболяване. С нея искаме да окажем подкрепа и внимание към хората от третата възраст. С тази цел преди три години създадохме програмата „Активни пенсионери“, част от която са тези изследвания“, сподели кметът Димитър Николов. Всички жени и мъже, членуващи в пенсионерските клубове на територията на община Бургас, ще имат възможност да се включат в профилактичните изследвания. При наличие на остеопороза, пациентът с направление от личния лекар ще може да посети специалист ревмокардиолог, който да му предпише подходящо лечение. Остеопорозата е социално значимо заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж след 50-годишна възраст, като често води до инвалидизация на човека в резултат на фрактури. Засяга скелета, като намалява костната плътност, което е причина за възникване на счупвания, най-често в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Заболяването протича без явни признаци, заради което е известен като „тихия убиец“ и откриването му става при профилактичен преглед на костната плътност или при възникване на фрактура. При здравословен начин на живот и правилна профилактика, това заболяване не се развива. За профилактика на остеопорозата са необходими правилен хранителен режим и физическа активност. Важно е да се отбележи, че профилактиката на остеопорозата е през целия живот. Друго много важно условие за костното здраве са контролните профилактични прегледи, с които при откриване на остеопения се предприемат навременни мерки за лечение и профилактика.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Днес обявяват годишните литературни награди на Община Бургас на тържествена церемония в Операта

  • 02 Дек 2022
  • 315
Годишните литературни награди на Община Бургас – плакети „Христо Фотев” за поезия и „Петко Росен” за проза, както и „Пегас“ за поезия, проза или литературна критика, ще бъдат оповестени на тържествена церемония днес, 2 декември, петък, от 18 ч.в Държавна опера – Бургас, фоайе, 2 етаж.

Бургаските хора с увреждания показаха, че талантът и волята са по-важни от всичко

  • 02 Дек 2022
  • 211
Бургаските хора с увреждания показаха, че талантът и волята са по-важни от всичко. В спортна зала „Бойчо Брънзов“ потребителите от социалните центрове и услуги в Бургас се включиха в спектакъл, посветен на Международния ден на хората с увреждания – 3 декември.

Бургазлиите, които ще получат почетни награди на Никулден

  • 02 Дек 2022
  • 217
След броени дни броят на почетните граждани на Бургас ще се увеличи с още един. Към тях ще се присъедини композиторът, педагог и диригент Милена Добрева. Още няколко заслужили бургазлии ще получат заедно с нея почетни награди на тържественото никулденско заседание на местния парламент, което ще започне от 9 часа на 6 декември в Културен дом НХК.

На Никулден рибен курбан ще раздават на 5 места в Бургас

  • 01 Дек 2022
  • 524
Спазвайки традицията, Община Бургас подготвя хиляди порции рибен курбан, който ще бъде раздаден безплатно на Никулден за здраве и берекет. Ще бъде сготвена богата чорба. В нея ще има сафрид, чернокоп, паламуд и скумрия. Ще се раздават още риба на скара и по чаша вино.

Празничен ваучер за къпане в римската баня на „Акве калиде“ или посещение в Ченгене скеле

  • 01 Дек 2022
  • 401
Декември започва с много настроение и подготовка за предстоящите празнични дни. Ако все още не сте запълнили списъка с подаръци, заложете на жест, който носи емоция. Подарете незабравимо преживяване за цялото семейство и приятели с подаръчен ваучер. Той може да ви отведе до остров Света Анастасия, Ченгене скеле и „Акве калиде“.