« септември 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Регионален исторически музей - Бургас с изложба и беседа за Деня на народните будители

Към него е създаден и Дружествен музей. Настоятелството включва: Х. Богоев – председател, Х. Вълев – подпредседател, С. Лазов – касиер, Д. Куйков – секретар, Д. Белопитов – уредник, Л. Обрешков – помощник на уредника и Х. Протопопов – помощник на уредника. Членове на дружеството са учители, книжари, инженери, адвокати – едни от най-образованите и просветени членове на тогавашната Бургаска интелигенция. На 12 юни 1912 год. Министерството на народното просвещение на Царство България признава и утвърждава новосъздадената културна организация. Няколко години след това започват и първите теренни проучвания. На 2 ноември от 11.00 часа в Историческата експозиция на Регионален исторически музей - Бургас на ул. "Лермонтов" 31 по повода Деня на народните будители ще бъде изнесена лекция на тема "Будителите на Стария Бургас". Лекцията е с продължителност 45 минути. Вход - 5 лв. за възрастни, 2 лв. за ученици и студенти. Кои са народните будители? Свети Кирил и свети Методий, Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Петър Берон, братя Миладинови, Петко Славейков, Захари Стоянов и още много българи, помогнали на народа да се събуди от мрака на незнанието. В трудно и безперспективно време, с мощта на своята мисъл, те са връщали равновесието и духовната стабилност на българите. Наред с имената на хората, дали в национален мащаб своя принос към благородното дело на народни будители, не трябва да забравяме и радетелите за знание и просвета, онези патриоти, положили усилия за издигане на националното ни самосъзнание в нашия роден град Бургас. Това са деятелите на учебното и църковно дело, учредителите на родолюбиви и патриотични организации, създателите на обществени институции. Сред тях ще откроим първите бургаски учители, първите кметове, поставили си за основна цел просперитета и напредъка на града, културни дейци, благодетели и създатели на благотворителни организации. Наред с тях смело можем да наречем будители и онези бургазлии, допринесли за това града да се развива с ускорени темпове и за кратко да се превърне в модерен европейски център.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Делегация от Виетнам гостува в Бургас, на места ще има временна организация на движението

  • 26 Сеп 2023
  • 182
Делегация от Виетнам, оглавявана от председателя на Националното събрание на Виетнам Въонг Динх Хуе, ще посети днес Бургас. Тя гостува в страната ни по покана на Народното събрание на Република България.

Бургаският музей кани жители и гости на града в петък в Етнокухнята на турски деликатес

  • 26 Сеп 2023
  • 156
Бургаският музей кани жители и гости на града в петък в Етнокухнята на турски деликатес. Този петък, 29 септември, от 10.30 часа в Етнокухнята на Бургаския музей, която се намира на улица „Славянска“ № 69, ще видите как се приготвя „арнаут джигер“ – дроб по традиционна турска рецепта. При буквален превод – „дроб по албански“, защото „арнаут“, „арнаутин“ е остаряло название за албанец.

Бургас ще отбележи Европейския ден на птиците с изложба и наблюдения на есенната им миграция в неделя

  • 26 Сеп 2023
  • 151
Екип от Природозащитния център на Българското дружество за защита на птиците „Пода“ ще вземе участие в Европейските дни на птиците с изложба, посветена на опазването на водолюбивите птици.

Национална информационна кампания „Използвай сърцето си, за да знаеш“

  • 25 Сеп 2023
  • 302
Дружеството на кардиолозите в България стартира Национална информационна кампания „Използвай сърцето си, за да знаеш“ в Световния ден на сърцето 29 септември за четвърта поредна година.

Интересни събития до края на септември предлага инициативата „БулевАрт“

  • 25 Сеп 2023
  • 259
Със смях, танци и приятелски срещи инициативата „БулевАрт – Мрежа на сетивата“ отбелязва края на септември. Партньорите в мрежата са организирали интересни събития, с които да заинтригуват желаещите да се потопят в света на изкуството.