Регионален исторически музей - Бургас с изложба и беседа за Деня на народните будители

Към него е създаден и Дружествен музей. Настоятелството включва: Х. Богоев – председател, Х. Вълев – подпредседател, С. Лазов – касиер, Д. Куйков – секретар, Д. Белопитов – уредник, Л. Обрешков – помощник на уредника и Х. Протопопов – помощник на уредника. Членове на дружеството са учители, книжари, инженери, адвокати – едни от най-образованите и просветени членове на тогавашната Бургаска интелигенция. На 12 юни 1912 год. Министерството на народното просвещение на Царство България признава и утвърждава новосъздадената културна организация. Няколко години след това започват и първите теренни проучвания. На 2 ноември от 11.00 часа в Историческата експозиция на Регионален исторически музей - Бургас на ул. "Лермонтов" 31 по повода Деня на народните будители ще бъде изнесена лекция на тема "Будителите на Стария Бургас". Лекцията е с продължителност 45 минути. Вход - 5 лв. за възрастни, 2 лв. за ученици и студенти. Кои са народните будители? Свети Кирил и свети Методий, Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Петър Берон, братя Миладинови, Петко Славейков, Захари Стоянов и още много българи, помогнали на народа да се събуди от мрака на незнанието. В трудно и безперспективно време, с мощта на своята мисъл, те са връщали равновесието и духовната стабилност на българите. Наред с имената на хората, дали в национален мащаб своя принос към благородното дело на народни будители, не трябва да забравяме и радетелите за знание и просвета, онези патриоти, положили усилия за издигане на националното ни самосъзнание в нашия роден град Бургас. Това са деятелите на учебното и църковно дело, учредителите на родолюбиви и патриотични организации, създателите на обществени институции. Сред тях ще откроим първите бургаски учители, първите кметове, поставили си за основна цел просперитета и напредъка на града, културни дейци, благодетели и създатели на благотворителни организации. Наред с тях смело можем да наречем будители и онези бургазлии, допринесли за това града да се развива с ускорени темпове и за кратко да се превърне в модерен европейски център.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 96
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 105
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 109
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 147
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 123
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.