В Бургас отличиха изявени личности по случай Деня на народните будители

Грамоти за принос към развитието на бургаския културен живот, активна гражданска позиция и издигане авторитета на града получиха поетът Недялко Йорданов, драматургът Симеон Димитров, психологът Камелия Станева, пенсионираният учител Весела Петрова, ученикът Лъчезар Томов, педагогът Мария Демиева, хорова школа „Милка Стоева“ и читалищата „Димитър Полянов 1862“ от Карнобат и „Ангел Величков 1902“ от созополското село Росен. Тази година поетът Недялко Йорданов отбелязва и 60-годишен творчески юбилей в театъра, а по повод отличието той посочи: „Аз съм по-скоро приспивател, защото последните 7-8 години помествам мои стихотворения във фейсбук и когато ги прочетат моите приятели те заспиват спокойно. Нека да почетем, разбира се, всички будители. Това е страхотно звание, но не е лошо не само да събуждаш, но да и умееш да успокояваш хората“ За принос в утвърждаването на хоровото изкуство и активна творческа дейност, продължила вече 75 години отличие получи и Светла Стоева – ръководител на хорова школа „Милка Стоева“ Режисьор, драматург, поет, преводач и преподавател – Симеон Димитров е от хората, които оставят светла диря в културния и обществения живот в Бургас. Това е причината той също да получи грамота днес. За изключителен принос и всеотдайност в културата и читалищната дейност почетна грамота получи читалище „Димитър Полянов-1862“ в Карнобат, което съвпадна със 160 години от учредяването на културната институция. „Много се радвам, че нашето читалище като представител на най-старите читалища в България и първото основано в Бургас преди 160 години получаваме тази чест. Тя е благодарение на труда на много хора, на множество самодейци", сподели Петър Куцаров от читалището.Награди получиха също колективи и индивидуални изпълнители от Бургас и областта за достойното представяне на XII Национален събор на народното творчество в Копривщица 2022. Точно тези хора - пример, вдъхновители, движат света, но и го удържат, от онези неща които са плашещи - липса на духовност, липса на ценности, липса на човеколюбие. Съвременните будители ги има, за наше щастие, за щастие на Бургас, България и света“, подчерта в словото си областният управител проф. Мария Нейкова. ИЗТОЧНИК БНР - БУРГАС

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургас отбелязва 1 декември – Световен ден за борба със СПИН

  • 30 Ное 2023
  • 126
За поредна година Бургас отбелязва 1 декември – Световен ден за борба със СПИН.

Бургас празнува Никулден с богата спортна програма, ще гостува олимпийската шампионка Стефани Кирякова

  • 30 Ное 2023
  • 129
Бургас ще празнува Никулден с изключително богата спортна програма. Първото мероприятие стартира още от петък и ще продължи до неделя. В зала „Амфибия“ на хотел „Аква“ ще се проведе международният Оупън турнир по шахмат „Бургас 2023“. Организатори са ШК “Бургас 64“ и ФМА „Булчесс“.

Интригуващият формат "Аз, драматургът" провокира младите пишещи в Бургас и страната

  • 30 Ное 2023
  • 133
Крайната дата за получаване на текстовете е 30-ти април, 2024 година. Интригуващият проект "Аз, драматургът" дава възможност на талантливите младежи в цялата страна да провокират вдъхновението си с авторска пиеса, която да бъде поставена на професионална сцена.Инициатор и организатор е театрална школа „Талантино“,подкрепена от Община Бургас .

Виенски блясък, изящни валсове и аристократична атмосфера с „Прилепът“ в четвъртък

  • 29 Ное 2023
  • 361
Празнична ще бъде атмосферата в залата на Бургаската опера – в четвъртък. Искрящото настроение – като пенливо шампанско от бала на Княз Орловски, е гарантирано на 30 ноември от 19 часа – със спектакъла на една от най‐обичаните оперети на Йохан Щраус‐син – "Прилепът".

Бургаските хора с увреждания с тържество за своя специален ден

  • 29 Ное 2023
  • 337
Бургаските хора с увреждания и потребители на социални услуги подготвят с помощта на Общината тържество за своя специален ден. Те ще се изявят с танци, песни, рецитации.