С безплатно тестване и шествие ще бъде отбелязан в Бургас Световния ден за борба срещу СПИН

По традиция на 1 декември Община Бургас, РЗИ-Бургас, БМЧК и Асоциацията на студентите медици /АСМБ-Бургас/ ще проведат кампания по повод Световния ден за борба срещу СПИН. Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве. Ето и инициативите, които ще се проведат в Бургас по повод 1 декември:   29.11 – 02.12: Екипи на РЗИ-Бургас и Община Бургас ще проведат дискусии и беседи с раздаване на здравно-информационни материали и червени лентички на ученици в X, XI и XII клас с цел мотивиране за изследване и превенция.   01.12 – 09.12: В лабораторията на PЗИ-Бургас и КАБКИС /Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН/ в РЗИ ще се предлагат безплатни бързи имунохроматографски тестове за доказване на: - антитела срещу ХИВ - повърхностен антиген на хепатит В вируса - антитела срещу хепатит С вируса   Всички желаещи да се тестват могат да го направят в сградата на РЗИ на ул. Александровска № 120 в кабинети № 102 и № 203 от 08.30 до 16.00 часа.   01.12, 19.30 часа: Младежко шествие в подкрепа на борбата със СПИН и съпричастност към хората, живеещи с ХИВ, и запалване на традиционната огнена панделка - символ на АНТИСПИН кампанията /начален пункт – площад „Тройката“ и краен пункт - „Часовника“, до сградата на Община Бургас/ с участието на доброволци на БМЧК, община Бургас, РЗИ, АСМБ-Бургас и ученици.   01.12, 21.00 часа: Призоваваме всички да запалят свещ на прозореца на своя дом. Нека този акт е израз на съпричастност и солидарност към засегнатите от ХИВ/СПИН. Да се обединим и да станем част от световната съпричастност към скръбта на близките на засегнатите от ХИВ/СПИН. Нека така отправим послание до цялото общество за толерантност и уважение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН!

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 230
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 214
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 219
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 503
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 473
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.