« февруари 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Днес обявяват годишните литературни награди на Община Бургас на тържествена церемония в Операта

Събитието е с вход свободен. Добре дошли са както представителите на писателската общност, така и всички почитатели на съвременната литература. Тази година свой нов носител ще има и престижната национална награда „Златен пегас“ за цялостно творчество и постижения в областта на литературата и културата. Тя се връчва през интервал от 2 години. По-рано в петъчния ден творците ще имат възможност да се запознаят с професионалната оценка на д.ф.н Кирил Топалов и Юлиян Жилиев за литературната продукция. Двамата критици бяха предложени от сдружение „Бургаска писателска общност“ и назначени със заповед на кмета на Община Бургас. Те имаха сериозната задача да изчетат книгите с белетристика и поезия и да подготвят анализи.   Проф. д.ф.н Кирил Топалов е български учен, писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач, дипломат и общественик. Той ще направи преглед на белетристичните творби на бургаски автори и ще направи мотивирани номинации за носител на плакет „Петко Росен“.   Юлиан Жилиев е български литературен критик и преводач от френски език, преподавател по български език на чуждестранни студенти в Технически университет – София. Той ще представи доклад за поетична продукция от бургаски поети през 2022 г. и ще направи мотивирани номинации за носител на плакет „Христо Фотев“.     Своите доклади критиците ще представят в Дома на писателя, ул. „Вола“ 1. Прегледът на прозата ще е от 10:00 часа, а на поезията от 14:00 часа. Носителят на националната награда „Златен Пегас“ е предложен от Бургаска писателска общност. Участие в церемонията по връчване на Годишните литературни награди ще вземе джаз формация „Бургас“, а в ролята на водещ влиза Ася Атанасова - актьор от Държавен куклен театър – Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Българо-турски бизнес форум ще се проведе в Бургас на 16 февруари

  • 03 Фев 2023
  • 543
ИАНМСП и Българо-турската търговско-индустриална камара организират двустранен бизнес форум на 16 февруари 2023 г. в гр. Бургас. Той ще се проведе в зала „Черноморие“ на Международния конгресен център в морския град.

Програма за честване на 145 години от Освобождението на Бургас

  • 03 Фев 2023
  • 483
В първия ден на следващата седмица Бургас ще чества 145 години, откакто се е освободил от османско иго. На 6 февруари си спомняме, че цената на свободата често се измерва в човешки животи.

Burgas Game Jam се завръща с ново предизвикателство

  • 01 Фев 2023
  • 775
След като пандемията сложи на пауза любимия хакатон на бургазлии Burgas Game Jam, той се завръща ударно през 2023 с ново издание. Събитието е част от глобалната мрежа Global Game Jam и ще се проведе в 3 последователни дни от 3-ти до 5-ти февруари в Експозиционен център „Флора“, любезно предоставен от Община Бургас.

От днес отново ще се приемат документи за подмяна на отоплителните уреди по Програма LIFE

  • 01 Фев 2023
  • 750
Община Бургас стартира от 01 февруари, сряда, втори прием на документи за участие в Основната фаза на Интегрирания проект по Програма ЛАЙФ, който предвижда преход към алтернативни форми на отопление на домакинствата.

Община Бургас ще предоставя здравни услуги чрез телемедицина на трудноподвижни и самотни възрастни граждани

  • 01 Фев 2023
  • 772
Община Бургас ще предостави здравни услуги от разстояние чрез телемедицина на трудноподвижни и самотно живеещи възрастни граждани, които са потребители на социалните заведения в града. Предложението е на кмета Димитър Николов и получи единодушната подкрепа на общинските съветници днес.