Кметът Димитър Николов предлага нов генерален план за развитието на Минералните бани

Предложението ще бъде гласувано на предстоящото заседание на Общинския съвет. В комплекса на Минералните бани съществуват три основни зони, които са се развивали самостоятелно през годините. Първата от тях е археологическата зона, която е богата на находки и проучванията в нея продължават. Предвижда се дейностите да бъдат насочени към вътрешността на същинската сграда на античния и средновековен бански комплекс, който в момента остава частично разкрит. В бъдеще в археологическия парк ще бъде оформен цялостен туристически маршрут, който ще минава покрай отритите археологически структури на древния град. Това ще даде възможност на посетителите за близък достъп до находките от миналото. За по-голямо въздействие на обекта ще има художествено осветление. Видеонаблюдение ще гарантира сигурността и опазването на културното наследство. Термалният парк попада във втората зона на Минералните бани. В миналото там са изградени два басейна с олимпийски размери. Изградената преди години инфраструктура позволява на мястото да се обособи модерен термален комплекс. Близостта до гората прави мястото подходящо за отдих и за изнесени офиси за работа. Идеята е там да бъдат поставени 19 броя бунгала с капацитет за 60 души. За тях е предвиден самостоятелен паркинг, а система от алеи ще осигури достъп до отделните места в зоната. В съседство на зоната с бунгалата ще бъде изградена многофункционална сграда за учебен археологически лагер. Той ще е база както за работещите на терен археолози в Акве калиде, така и за студенти по археология от цял свят. Третата тематична зона в комплекса на Минералните бани е лесопаркът. В момента там има алеи, които са без настилка. Развлекателната част разполага с маси, бербекюта, детски съоръжения, игрища за минифутбол и волейбол. Това пространство също ще бъде обновено като там ще бъдат поставени нови атракции като въжен парк, наблюдателни кули, нови детски площадки, подходяща паркова мебел, преместваеми обекти за търговия и хранене, открита сцена - амфитеатър, тоалетни, паркоместа, къмпинг за палатки, класна стая на открито, зона за демонстрационни земеделски дейности с антични култури и други. Обединяването на отделните зони ще даде нов хоризонт за развитие на „Акве калиде – Бургаски минерални бани“. В него посетителите ще имат възможността да се докоснат до няколко епохи от човешката история и в същото време да прекарат приятно време в забавления сред природата.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 73
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 84
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 88
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 133
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 111
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.