На Атанасовден ще се проведе наблюдение на птици на Атанасовското езеро

Заповядайте на 18 януари 2023 г. (сряда) от 16.00 часа на укритието за наблюдение на птици на брега на Атанасовско езеро.“ – канят организаторите от екипа на LIFE проект „Лагуната на живота“. И обещават много розово фламинго, къдроглави пеликани, бели ангъчи, зимни бърнета и други защитени видове птици. В следобедните часове впечатляващите пеликани се връщат от езерото Вая, където се хранят и представляват невероятна гледка - ниско прелитащи над водите и дигите на Атанасовско езеро, където кацат за нощувка. Около тях спокойно се хранят много розовите в момента фламинги, които също могат да се видят добре и отблизо. Българска фондация „Биоразнообразие“ от 2013 г. отбелязва Атанасовден на Атанасовско езеро и организира различни събития. И тази година няма да има изключение. Но вместо традиционния и едноименен полумаратон, който се провеждаше 5 години съвместно със „Зелена Странджа“ и Община Бургас, този януари предлагат да се насладим на хвъркатите обитатели на лагуната и да практикуваме така популярния в Европа и по света birdwatching (наблюдение на птици). От БФБ ще осигурят бинокли и оптични тръби, определители на птици и орнитолози. От гражданите на Бургас се иска да дойдат добре облечени (макар че по прогноза ще бъде .... 17 градуса (има ли още някой, който се съмнява в климатичните промени?!), да си вземат кафе или чай и да се насладят на един час сред дивата природа на града. През 2023 г. Атанасовден ще се празнува и по стар стил на 31 януари, когато в София ще бъде премиерата на документалния филм за Атанасовско езеро – „Солени хора“. Подробностите можете да следите във фейсбук събитието https://www.facebook.com/events/3318936374988485

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 299
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 277
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 284
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 303
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 273
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.