« февруари 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

С голяма изложба Бургас ще отбележи рождението на Владимир Димитров – Майстора

Впечатляващата експозиция ще представи 43 живописни творби и рисунки на Майстора. Инициативата ще отбележи и 141 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора, което е на 1 февруари 1882 година. В изложбата са селектирани произведения от галериите в Стара Загора, Ямбол, Казанлък и Сливен и проследяват няколко периода от творчеството на художника, който създава неповторима галерия от образи – олицетворение на жизненост, морална и физическа красота. Ценителите на изкуството ще видят и четирите картини на Майстора, част от фонда на БХГ „Петко Задгорски”, сред които е "Девойка с ябълки", наричана още „българската Мадона”. Тя заема специално място в колекцията на една от най-старите художествени галерии в страната - бургаската изложбена зала "Петко Задгорски". Въпреки че често гостува на световни и национални изложби, платното винаги се завръща в Бургас, където е част от постоянната експозиция в галерията. Един от шедьоврите на българското изобразително изкуство е притежание на бургаската художествена галерия от далечната 1949 година. След закупуването на платното, Майстора често е обичал да се шегува с думите, че има едно свое кюстендилско девойче, което е в морския град. През последните години на обучението си в Рисувалното училище Владимир Димитров си печели прозвището "Майстора". Първата му самостоятелна изложба е през 1922 г. и е посрещната с изключителен интерес, като ново явление в българското изобразително изкуство. Заминава за Рим с 30 тушови рисунки и участва в изложба на римските художници. Там се запознава с американския меценат Джон Крейг, който откупува творбите му и сключва договор с него за 4 години. През 1924 г. заминава за Ню Йорк, но бързо се завръща в България, за да намери място, където свободно може да работи. Това място е с. Шишковци, където се отдава на творчество по свой избор на теми, образи и сюжети. Участва в изложби на известното дружество "Родно изкуство", урежда самостоятелни изложби. Пътува до Цариград и Рим. Работи като прогимназиален и гимназиален учител в София. Продължава да живее и твори в с. Шишковци до 1948 г. Следват самостоятелни изложби в София, Белград и изложби в Германия, Италия, САЩ, Китай, Индия, Полша, Белгия. Владимир Димитров - Майстора умира на 29 септември 1960 г. в София.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Микро, малки, средни и големи предприятия могат да кандидатстват за въвеждане на енергийна ефективност в сградите си

  • 06 Фев 2023
  • 43
Община Бургас продължава да следи за отворени програми в подкрепа на бизнеса и гражданите. Ето една такава. Нека бургазлии бъдат активни, за да привлекат част от средствата на наша територия.

Българо-турски бизнес форум ще се проведе в Бургас на 16 февруари

  • 03 Фев 2023
  • 546
ИАНМСП и Българо-турската търговско-индустриална камара организират двустранен бизнес форум на 16 февруари 2023 г. в гр. Бургас. Той ще се проведе в зала „Черноморие“ на Международния конгресен център в морския град.

Програма за честване на 145 години от Освобождението на Бургас

  • 03 Фев 2023
  • 490
В първия ден на следващата седмица Бургас ще чества 145 години, откакто се е освободил от османско иго. На 6 февруари си спомняме, че цената на свободата често се измерва в човешки животи.

Burgas Game Jam се завръща с ново предизвикателство

  • 01 Фев 2023
  • 776
След като пандемията сложи на пауза любимия хакатон на бургазлии Burgas Game Jam, той се завръща ударно през 2023 с ново издание. Събитието е част от глобалната мрежа Global Game Jam и ще се проведе в 3 последователни дни от 3-ти до 5-ти февруари в Експозиционен център „Флора“, любезно предоставен от Община Бургас.

От днес отново ще се приемат документи за подмяна на отоплителните уреди по Програма LIFE

  • 01 Фев 2023
  • 751
Община Бургас стартира от 01 февруари, сряда, втори прием на документи за участие в Основната фаза на Интегрирания проект по Програма ЛАЙФ, който предвижда преход към алтернативни форми на отопление на домакинствата.